pályázat

2020.08.20. 14:06

Idén mintegy 330 millió forint jut a Makovecz-programra

A program célja a magyarországi felsőoktatási oktatók egyéves munkavállalásának támogatása a határon túli, magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben.

Mintegy 330 millió forint jut idén a Makovecz-programra, amely magyar oktatóknak és hallgatóknak teremt lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a határon túli, magyar nyelvű felsőoktatásban – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségimédia-oldalán.

Az államtitkár az ITM közleménye szerint azt írta: a minisztérium a kijelölt, határon túli, magyar oktatási nyelvű képzéseket működtető felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatóknak és a külhoni képzések után érdeklődő anyaországi hallgatónak nyújt támogatást, amellyel a Makovecz-program időszakában legfeljebb 5 hónapos részképzésekben vehetnek részt az intézményközi együttműködésekbe bekapcsolódott felsőoktatási intézményekben.

A kétoldalú mobilitások nemcsak az anyaországi és határon túli, hanem az egyes külhoni régiók között is kialakíthatók – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány célja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér és közösség kialakítása, ezért ezen a szakterületen is folytatják a határokon átívelő nemzetegyesítést szolgáló, tíz éve megkezdett munkát.

Ismertette: a hallgatói ösztöndíjprogram 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. közötti teljes támogatási keretösszege 179 millió forint, az oktatói ösztöndíjprogramé pedig 148 millió forint. Utóbbi részeként 2020 júliusától legfeljebb 30 magyarországi oktató kiküldésére van lehetőség a kijelölt külhoni felsőoktatási intézményekbe. A létszám egyes magyarországi oktatók rövidebb időtartamú külhoni foglalkoztatása esetén bővülhet – fűzte hozzá.

A program célja a magyarországi felsőoktatási oktatók egyéves munkavállalásának támogatása a határon túli, magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben. A program továbbá a magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények közötti hallgatói mobilitás kiszélesítésével az érintett külhoni magyar közösségek támogatását, az értelmiségi utánpótlás biztosításának, az anyaországi és a külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak elősegítését is szolgálja.

Mindkét ösztöndíjprogramban kijelölt külhoni intézményként vesz részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. A hallgatói ösztöndíjprogramhoz a fentieken felül a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet is csatlakozott – olvasható a közleményben.

A Makovecz Program 2020/2021 – Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram felhívása a kormányzati honlapon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában