fejlesztések

2021.06.08. 11:30

Deloitte: idén rekord összeget költenek a cégek IT kiadásokra

Egyes szektorokban a munkaerőhiány további automatizációs lehetőségek keresésére ösztönözte a vállalatokat.

A nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadásai idén az előrejelzések szerint 8,4 százalékkal emelkednek, és a történelem során először meghaladják a 4 ezermilliárd dollárt – közölte a Deloitte.

Kiemelték: 2020-ban a járvány hatására 2,2 százalékkal csökkentek az IT-kiadások; idén ennek a korrekciója zajlik a piacon.

Egyes, jellemzően ázsiai, illetve némely nyugat-európai országban az IT kiadások növekedését még a járvány sem tudta visszavetni, itt a kiadások már 2020-ban meghaladták a 2019-es értékeket – jegyezték meg.

Magyarországon az IT költések szintje várhatóan jövő nyárra áll vissza a 2019-es értékekre, amely megfelel a környező országok trendjeinek – tették hozzá.

A Deloitte által vizsgált vállalatok IT kiadása átlagosan a bevételek 4,25 százalékát érte el, amely a 2016-os 3,28 százalékos költséghányadhoz képest komoly növekedés – húzták alá.

A banki és értékpapírügyleteket folytató vállalatok bevételeik több mint 10 százalékát fordítják a technológiai működés erősítésére – hívták fel a figyelmet. Azokat követi a technológiai, telekommunikációs szektor, majd az üzleti szolgáltatásokat, biztosítást és az egészségügyi ellátást biztosító cégek – fűzték hozzá.

Azt is jelezték, hogy a másik végletet az energiaipari, valamint oktatással és nonprofit tevékenységekkel foglalkozó vállalatok képviselik.

Az otthoni munkavégzésre való hirtelen átállásnak köszönhetően sok munkáltató erősítette meg infrastruktúráját és fejlesztette eszközeit annak érdekében, hogy munkavállalói otthonukból is dolgozhassanak – írták.

A megváltozott fogyasztási szokások hatására az informatikai döntéshozók (CIO) megkettőzték az olyan digitális technológiák bevezetésére és elterjesztésére tett erőfeszítéseiket, mint az e-commerce, online tanulás, vagy érintésmentes fizetési módok – tették hozzá.

Arra is kitértek: a járvány felszínre hozta a termelési láncok gyengeségeit is, ideértve a kereslet folyamatos változására való rugalmatlan reakciót, a termelékenység visszaesését, termékek és tároló helyek kezelésének problémáit. Ezzel a járvány – folytatták – egy ellenállóbb működési modell kialakításának katalizátorává vált. Egyes szektorokban a munkaerőhiány további automatizációs lehetőségek keresésére ösztönözte a vállalatokat – tették hozzá.

A Deloitte 374 vállalat IT költéseit vizsgálta kutatásában – derül ki a közleményükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában