következtetések

2021.09.13. 14:57

Matolcsy: a járvány felgyorsította a korábban indult folyamatokat

A szerző szerint – aki egyébként úgy látja, hogy a pandémia negyedik hullámában vagyunk – „már láthatóak azok a hosszútávú következmények, amelyek jelentősen átformálják működésünket”.

Budapest, 2020. április 17. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Covid-19 járvány sokkhatásainak hosszútávú következményeit szedte csokorba a Magyar Nemzet online oldalán megjelent hétfői írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Arra következésre jut, hogy a járvány egy sor olyan korábbi folyamatot gyorsított fel, amelyek 2000 után indultak és az adott területen 2030-ra volt várható a fordulat.

A szerző szerint – aki egyébként úgy látja, hogy a pandémia negyedik hullámában vagyunk – „már láthatóak azok a hosszútávú következmények, amelyek jelentősen átformálják működésünket”.

Matolcsy György egyebek közt rámutat, hogy minden téren megerősödött a biztonság értéke, felértékelődött az egészség és az egészséges életmód és elérkezett a nehéz és kemény döntések kora, amikor azok jártak jobban, akik a legnehezebb személyes döntéseket hozták meg – pályamódosítás, életmódváltás, gondolkodási minták cseréje -, és azok vannak ma nehezebb helyzetben, akik erre még nem vállalkoztak.

A válság és a járványkezelés egyik nyertese a digitális átállás, amely egy évtizedet nyert és egy új üzleti szektort teremt: a járvány egy sor új online szolgáltató vállalkozást hozott létre, és Magyarországon is elindult az üzleti szektor átrendeződése – mutat rá a jegybank elnöke.

Írásában arra is felhívja a figyelmet, hogy felértékelődnek a technológiai cégek, és megerősödik a hosszútávú fenntarthatósági gondolat és a fenntartható gazdaságra való átmenet. A fenntarthatóság gondolata a foglalkoztatás, a pénzügyi egyensúlyok, a növekedés, az infláció, a globális/regionális/lokális kereskedelem területein vezető szemponttá válik.

„Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre, már csak döntéseinkkel kell utolérnünk magunkat” – fogalmazott a jegybank elnöke.

Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában