Élelmezésbiztonság

2022.02.24. 19:10

Tovább erősödött a szerb-magyar regionális agrárösszefogás

Mindenkire szükség van a Kárpát-medencében a regionális sikerekhez és a magyar kormány alapvető érdeke a régiós együttműködésre való törekvés – hangsúlyozta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vajdasági útja során az agrártárca csütörtöki közleménye szerint.

A koronavírus-járvány kapcsán világszerte tapasztalt élelmiszerellátási nehézségek rávilágítottak az ellátási láncok törékenységére. Az élelmezési rendszerek megszilárdítása volt a fő témája annak a tárgyalásnak, amelyre Vedrana Ilic, a szerb agrártárca nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára hívta meg a magyar felet – közölte az AM.

Bencsik Dávid a tárgyaláson leszögezte: az élelmezésbiztonság megvalósítása minden ország elsőszámú célja. Hazánk elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérésében, amelynek részét képezi az élelmezési rendszerek átalakítása.

A nemzetközi párbeszéd mellett Magyarország fontosnak tartja a regionális szintű tárgyalásokat is, amelyek során lehetőség nyílik a jó gyakorlatok megosztására. Hazánk legközelebb a V4 plusz 4 agrárminiszteri csúcstalálkozón egyeztet a témában, miniszteri szinten – mondta a helyettes államtitkár a közlemény szerint.

Bencsik Dávid határon túli látogatása során felszólalt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett Agrárdigitalizációs Fórumon, Zentán. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kárpát-medencei gazdasági térségben is fel kell venni a versenyt a nemzetközi konkurenciával, amihez komoly segítséget nyújt a magyar kormány – írta az AM.

A szemünk előtt alakul át az agráriumban használt technológia, amelyhez a célzott támogatások nem csak a technológiai szintet emelik, de garantálják az agrárifjúság- és társadalom megerősödését is. Ez pedig már nemzetpolitikai kategória, hiszen a szülőföldön maradás és a vidék fenntartható fejlesztése a tét a kárpát-medencei magyarság számára

– idézi a közlemény Bencsik Dávidot.

Az államtitkár szerint mindenkire szükség van a sikerekhez, márpedig a magyar kormány alapvető érdeke a régiós együttműködésre való törekvés. A Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Prosperitati Alapítvány példaértékű stratégiai építkezést és értékteremtő fejlesztéseket valósít meg. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az egyik legfőbb partnerünk abban, hogy a segítség jókor, jó helyre érkezzen – írták.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Zentai Konzultációs Központja is hozzájárul az agrárifjúság esélyeinek növeléséhez és a XXI. századi agrártudás megszerzéséhez – zárta beszédét a nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az AM közleménye szerint.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában