Szabadalmi eljárás

2024.01.08. 16:44

Jelenetős támogatásokat kap a szellemitulajdon-védelem

Január 1-jétől 75 százalékos, szabadalmi eljáráshoz kapcsolódó támogatást vehetnek igénybe a hazai kis- és középvállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek vagy magánszemélyek - az intézkedés a kormány innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz kapcsolódóan lépett életbe, hogy ezzel is ösztönözze a hazai innovációs ökoszisztémát - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hétfőn az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Kiemelték, a magyar kormány célja, hogy a növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítások mellett az eredmények hasznosulása is egyre inkább láthatóvá váljon, ebben kapnak hangsúlyt a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek, valamint a kis- és középvállalkozások.

Hozzátették, 

fontos lépés az iparjogvédelmi oltalom alatt álló megoldások kiterjedtebb hasznosítása, a felsőoktatás és a gazdaság hatékonyabb összekapcsolása, a tudásalapú gazdaság megerősítése, és ezeket a célokat szolgálja a Neumann János Program (NJP).

Az NJP-hez kapcsolódóan a SZTNH-nak is fontos feladatai vannak, amelynek központi eleme az iparjogvédelmi aktivitás ösztönzése. Ennek egyik lépése a 2024. január 1-jével bevezetett változás, ezt követően a hazai kis- és középvállalkozások, az egyetemek, a kutatóhelyek és a magánszemélyek a szabadalmi bejelentési- és kutatási díjnak, az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díjának, a megadási díjnak és a szabadalom fenntartási díjának csupán az egynegyedét fizetik – írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a támogatás érvényesítéséhez a bejelentőknek nyilatkozatot kell tenniük. 

A támogatás eredményeként mérsékelt díjak a 2024. január 1., vagy azt követő bejelentési nappal rendelkező szabadalmi bejelentések esetén vehetők igénybe.

A közleményben kitértek arra is, hogy az SZTNH képviselői több fórumon is részt vettek az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezményekre vonatkozó javaslatának kidolgozásában, amelyet végül az Adminisztratív Tanács képviselőinek többsége támogatott.

Ennek megfelelően nemzetközi szintű változás is életbe lép 2024. április 1-jével a mikroszervezetek 30 százalékos díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből európai szabadalmi bejelentés esetén

– hívták fel a figyelmet.

A kedvezmény összege így egy adott európai szabadalom megadásáig több ezer eurót is jelenthet, de a hosszadalmas eljárások esetében, akár a 10 ezer eurót is elérheti. 

Kedvezményre jogosult mikroszervezetek a mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek, közkutatási intézmények, ahol mikrovállalkozásnak minősülnek azok a cégek, amelyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak, és éves árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót – tájékoztatott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában