Korai szezon

2024.06.23. 11:00

Az átlagosnál kevesebb termésre számítanak a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzők, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon – összegezte véleményét elemzésében a két szakmai szervezet.

MW

A meggy virágzása március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott

Forrás: MTI

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott.

A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, de jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak, mégis kihatással lehettek a virágok termékenyülő képességére.

Az április közepi lehűlési hullám során érkező éjszakai fagyok érdemi károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben. Emiatt az átlagosnál kevesebb termés várható, ami nem csak a hazai, hanem részben az európai termesztőkörzetekre is igaz.

A piaci szereplők várakozásai szerint idén 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szintén gyenge szinttel. Az ország észak-keleti régiójában, ahol a meggytermő terület mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés, ami elsősorban az április 19-21-ei fagyoknak tudható be. Az ország többi régiójában (például Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun) nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható.

A meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai kezdet miatt idén korábban is zárul a szezon.

A hazai termés jelentős része exportra kerül

A NAK és FruitVeB arra is kitér, hogy a hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül. A kivitel 25 százaléka friss meggy, 70 százaléka befőtt, 5 százaléka fagyasztott. Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak. Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart érinti, tekintettel arra, hogy egész Európában kimerültek a fagyasztott meggy készletek. A fő exportpiacnak számító Lengyelország és Németország mellett a magyar meggy iránt intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is – vélekedtek a szakmai szervezetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában