Betegirányítás

2024.07.03. 12:55

Technológiai áttörés: hamarosan fontos újítás segítheti az egészségügyi ellátást

Az európai uniós lakosság egyre magasabb átlagéletkora fokozódó terhet ró a tagállamok egészségügyi ellátására. A nehézséget mindenhol a humán tőke, vagyis az orvosok, nővérek, szakasszisztensek megfelelő számának hiánya jelenti. Ezért az Európai Unió számos kutatást végeztet, amelyek eredményeként a betegutakat optimalizálnák a jövőben. A Mozgásklinika, amely Magyarország legkiterjedtebb franchise rendszerű mozgás- és manuálterápiás hálózata, gyakorlati oldalról közelíti meg a betegútirányítás optimalizálását, Telemednet szolgáltatásának elindításával. A cél az, hogy a gyakorlati tapasztalatokat becsatornázzák a hazai és a nemzetközi egészségügyi ellátórendszerbe, hozzájárulva ezáltal a betegutak lerövidüléséhez.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Mozgásklinika franchise hálózat kiépítésébe kezdett 2023-ban azzal a céllal, hogy Magyarországon elsőként professzionális mozgás- és manuálterápiás hálózat jöhessen létre – írja cikkében az Origo, kiemelve, hogy 

az elmúlt időszak alatt már 10 helyszínen nyílt terápiás központ: a 5 budapesti rendelő mellett Budaörsön érhetők el professzionális manuálterápiás és gyógytornakezelések, illetve Debrecenben, Gödöllőn, Győrben és Szegeden is. 

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, amit a páciensektől kapott visszajelzések is igazolnak, hogy a betegút túl hosszú és sokszor kiszámíthatatlan, vagyis mire szakemberhez kerül az ellátott, a tünetei és állapota folyamatosan romlik. Czeglédi Tamás, a Mozgásklinika társtulajdonosa kiemelte: 

Ha optimalizálhatók a betegutak, akkor hamarabb tud megkezdődni az ellátás, ami fokozza a terápiák hatékonyságát, másrészt humán-és költségmegtakarítást eredményez. A páciens minél hamarabb gyógyul, annál hamarabb tud visszatérni a munka világába. Szokták mondani, hogy a dugóban álló gépjárművek 30%-a parkolóhelyet keres, az arány a betegellátásban bolyongók esetében is nagyságrendileg igaz. Ha sikerül optimalizálni a betegutakat, akkor jelentős hatékonyságjavulás érhető el.

A betegút-optimalizálás fontosságát az Európai Unió is felismerte már, épp ezért számos kutatás készül annak megoldására. Az elméleti megközelítések gyakorlati alátámasztására a Mozgásklinika elindította Telemednet szolgáltatását, ami elősegítheti sikeres modell-szimulációk felállítását.

Indian,Male,Doctor,Consulting,Senior,Old,Patient,Filling,Form,At
Ha sikerül optimalizálni a betegutakat, akkor jelentős hatékonyságjavulás érhető el
Fotó: Ground Picture / Forrás: Shutterstock

„Rengeteg küldő országa van a magyar egészségügynek – Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia – főleg azért, mert a magyar orvosok tudása nemzetközi hírű. Azonban a külföldről érkező páciensek különböző biztosításokkal, egészségügyi kártyákkal, jogosultságokkal érkeznek, így mire megtalálják az optimális betegutat, sok idő telik el és feleslegesen kötnek le humánerőforrást. Ennek megoldása lehet a jövőben az online betegút felállítása, amely egy videó chaten keresztül megvalósuló általános orvosi diagnosztikát és közvetlen betegirányítást jelent” – hangsúlyozta Czeglédi.

Az új típusú betegirányítás és előzetes diagnosztika szabályozásának kidolgozásán az Európai Unió is dolgozik, de az jól látható, hogy a jelentős hatékonyságnövekedés miatt ez lesz a jövő.

„Óriási tartalékok vannak az egészségügyi ellátás rendszerében, amit a virtuális tér és a mesterséges intelligencia tud felszabadítani, legyen szó online látásvizsgálatról, EKG vizsgálatok és leletek kiértékeléséről, másodorvosi vélemény kikéréséről, előszűrésekről, általános konzultációkról. Természetesen az orvosi ellátás nem helyettesíthető, nem is ez a cél, hanem az, hogy az orvosok minél nagyobb arányban fókuszálhassanak gyógyító tevékenységükre.” 

A Mozgásklinika már el is indította online betegirányítási rendszerét, amely itt érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában