színház

2020.08.06. 16:10

Moliere-komédiával folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok

Az Úrhatnám polgárral folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok előadássorozata, a darabot pénteken és szombaton láthatja a közönség a fesztivál kisebbik játszóhelyén, Újszegeden – közölték a szervezők.

Az Úrhatnám polgár – a Tartuffe és a Don Juan mellett – a harmadik mű a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliere-sorozatában. Fordítását – a Tartuffe-höz hasonlóan – Parti Nagy Lajos készítette. Az előadások rendezője, Herczeg T. Tamás úgy fogalmazott, nagyon szereti az író szövegeit, amelyek illeszkednek „alkatához”. Már megállapodtak arról, hogy a fesztivál jövő évi Moliere-bemutatójának átiratát is a költő, drámaíró készíti.

A rendező szerint Parti Nagy Lajos szövegének ritmusával, hangulatával, a gyakran általa létrehozott kifejezések hangalakjaival nem konkrétan fogalmaz, hanem érzeteket alakít ki a nézőben. Herczeg T. Tamás hangsúlyozta,

rendezőként ő maga sem akarja gondolatait a közönségre erőltetni, hanem utakat mutat fel számukra, melyekből választhatnak.

Az alkotók ugyanakkor igyekeznek segítséget nyújtani a nézőknek a hétköznapokban nem használt, kacifántos kifejezések, újramagyarított szavak befogadásában, Jakab Tamás a Heccelő szerepében élő értelmezőszótárként lefordítja azokat.

A főszereplő Jourdain dúskál az anyagi javakban, de a szellemiekben igen szűkösen látták el. Az őt megformáló Balog József az előadás alatt tulajdonképpen ki sem mozdul a színpadról, és „őrületes energiát” használ föl, hogy magának múltat, származást kreáljon, és így beilleszkedjen az arisztokraták közé. Felesége, Jourdainné – akit Sebők Maja alakít – tisztábban lát, próbálja férjét a földön tartani.

Az előadás elrajzolt, stilizált látványvilágát Bianca Imelda Jeremiás álmodta meg, zenéjét Szirtes Edina Mókus írta.

A darab egy változatát két éve egy kisebb színpadon már bemutatták, ám akkor nem volt lehetőség arra, hogy megidézzék a műben eredetileg szereplő balettbetétet.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon azonban már ezt is láthatják a nézők, az autentikus lépéseken alapuló török táncbetét koreográfiáját Barta Viktória készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában