tisztelet

2021.05.16. 14:54

Balassa Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

A hosszú betegség után elhunyt művészt a Magyar Művészeti Akadémia köztestület is saját halottjának tekinti.

A pénteken elhunyt Balassa Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti – közölte a tárca az MTI-vel vasárnap.

Balassa Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolában tanított adjunktusként, majd docensként, 1993-tól egyetemi tanárként.

Az Emmi felidézi: munkásságát számos díjjal ismerték el, 1972-ben Erkel Ferenc-díjat, 1978-ban Érdemes művész kitűntetést kapott. '83-ban Kossuth-díjban részesítették majd Bartók-Pásztory-díjat kapott 1988-ban és 1998-ban is. '89-ben Kiváló művész, 2012-ben A Magyar Érdemrend középkeresztje végül 2014-ben A Nemzet Művésze díjjal ismerték el munkásságát.

Számos magyar költőóriás művei megihlették: vokális műveit többek között József Attila, Kosztolányi Dezső, Dsida Jenő, Ady Endre és Wass Albert verseire komponálta. Kantátáit Kassák Lajos, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi és Petőfi Sándor költeményeire alkotta. Emellett jelentősek operái, kamarazenéi és zenekari művei is – közölte a tárca.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteken közölte az MTI-vel: életének 87. évében elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze, a kortárs magyar zene sokoldalú alakja, zenei rendező, pedagógus.

A hosszú betegség után elhunyt Balassa Sándor az MMA társadalmi szervezet egyik alapítója volt, a Magyar Művészeti Akadémia köztestület saját halottjának tekinti – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában