közös örökség

2021.05.27. 14:02

Elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát a Vaskori Duna-út

Az elismerés kiváló lehetőséget nyújt az érintett helyszíneket, bemutatóhelyeket, múzeumokat magában foglaló hálózat megerősítésére és kiterjesztésére.

Elnyerte az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonal tanúsítványát a Duna-medence vaskori régészeti örökségét bemutató, nemzetközi együttműködésben létrejött Vaskori Duna-út, valamint a Magyarországot szintén érintő Cirill és Metód-út is.

Az Európa Tanács újabb öt kulturális-turisztikai útvonalnak ítélte oda a napokban kihirdetett döntésével a Kulturális Útvonal tanúsítványt. A török-görög-albán-tunéziai Aeneas-úttal, a finn-észt-dán-német-francia Alvar Aalto-úttal, a görög-bolgár-szlovén-magyar-szlovák-cseh Cirill és Metód-úttal, a francia-spanyol-belga-holland Európai d'Artagnan-úttal és az osztrák-magyar-horvát-szlovén Vaskori Duna-úttal az ET kulturális útvonalainak száma 45-re emelkedett – olvasható az Európa Tanács honlapján.

Az elismerés kiváló lehetőséget nyújt az érintett helyszíneket, bemutatóhelyeket, múzeumokat magában foglaló hálózat megerősítésére és kiterjesztésére, újabb források bevonására, a tudományos kutatások kibővítésére, valamint a közös európai örökség megóvására és fenntartható turisztikai hasznosítására – hangsúlyozza a Vaskori Duna-út együttműködésben részt vevő Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) közleménye.

Mint az MNM emlékeztet, az alapötlet az Interreg Duna Transznacionális Programjából finanszírozott Monumentalizált korai vaskori tájak a Duna-medencében 2017-2019 között lezajlott projektből született, majd a vaskori tájak rejtett értékeinek turisztikai attrakcióvá fejlesztése az ET Routes4U programjának támogatásával folytatódott.

Ehhez erős interdiszciplináris támogatást nyújtott a nemzetközi összefogást koordináló Vaskori Duna Út Egyesület, amely benyújtotta a tanúsítvány elnyerését célzó pályázatot az Európa Tanácshoz. Az egyesületet négy ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia) szervezetei hozták létre 2020-ban, a tagok száma folyamatosan bővül a Duna-makrorégió országainak a vaskor iránt elkötelezett intézményeivel.

Az örökségturisztikai nevezés elkészítésében két magyar intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Archaeolingua Alapítvány is részt vett, tudományos alapjához pedig hozzájárultak az ELTE Régészettudományi Intézetének korábbi kutatásai – közölte az MNM.

A Cirill és Metód-út a két középkori hittérítő, Szent Cirill és Metód, valamint tanítványaik örökségét mutatja be egy hat országon átívelő, 7500 km-es útvonalon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában