Esthajnal

2022.08.16. 20:00

Szarka Tamás a Margitszigeten mutatja be új lemezét

Az album ihletője Gorkij egyik novellája, amely egy cigánytáborban játszódik, és büszkeség, szerelem, élet, halál témáját járja körül.

Szarka Tamás a Ghymes együttes koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. március 24-én.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Margitszigeti Szabadtéri Színházban mutatja be új lemezét, az Esthajnalt Szarka Tamás augusztus 19-én pénteken.

Az album ihletője Makszim Gorkij egyik novellája, amely egy cigánytáborban játszódik, és büszkeség, szerelem, élet, halál témáját járja körül. Az elválaszthatatlan ellentétek vonzását megörökítő, megzenésített történetet Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt, Tóth Gabi és Reviczky Gábor adja elő – tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A Ghymes együttesből ismert énekes, dalszerző Szarka Tamás új anyaga, az Esthajnal két évvel A gyermek és a korona című szólólemeze után jelenik meg.

Ennek a novellának volt már egy színpadi és egy filmes változata. Korábban felkértek, hogy hangszereljem meg a darabot és írjak rá zenét, akkor született meg ennek a saját feldolgozásnak a gondolata. Eredetileg színdarabnak íródott, ezúttal azonban a lemezt mutatjuk be zenész barátaim közreműködésével

– idézték Szarka Tamás zeneszerzőt a közleményben.

Az Esthajnal egy tragikus szerelem története. A két embernek a vándorlás az élete, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga. Annyira büszkék, szabadok és erősek, hogy még a legszebb kötöttséget sem viselik el, inkább belehalnak – fogalmaztak.

Szükségem volt egy női szereplőre. Kerestem egy nagyon karcos hangú énekesnőt, akit végül Tóth Gabi személyében találtam meg. Nagyon örült a lehetőségnek, hiszen imádja a népzenét

– mondta Szarka Tamás.

A koncerten fellépnek határon túli tehetségek is.

A már dupla lemezzé bővült válogatás szcenikaibb színházi zenék és autentikus népzenei ihletésű dallamok egyvelege egy kifejezetten erre az estére írt novellával kiegészítve, amelyet Reviczky Gábor színművész előadásában hallhat a közönség.

Ezt a különleges történetet egy nagyobb zenekarral szerettem volna előadni, és ki más is lehetne tökéletesebb a feladatra, mint a műfaj egyik legjobbja, a Parno Graszt. Csodálatos amit művelnek, fantasztikus zenészek, szeretnivaló emberek

– szögezte le Szarka Tamás.

Borítókép: Szarka Tamás a Ghymes együttes koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. március 24-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában