Színház

2023.02.03. 23:20

Rendkívüli eredményeket produkált az előző évben a Déryné Program

Rendkívüli eredményeket produkált az előző évben a Déryné Program: 846 előadás valósult meg 426 településen, 119 ezer 342 néző részvételével - közölték a szervezők az MTI-vel.

Dányi Krisztián (k) a polgármester szerepében Sütő András Balkáni gerle című drámájának fotóspróbáján a budapesti Déryné Központban 2022. március 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

Mint kiemelték, 8 új színházi produkció született a Barangoló alprogramban, valamint útjára indult a Drámaírói Műhely. Bemutatták a Déryné ifjasszony című tévéjátékot, amely turnéra indult. Az évet a Szemet szemért című előadás ősbemutatójával zárta a Déryné Társulat.

 

Az idén a Déryné Program folytatja küldetését, hogy minőségi színházi produkciókat juttasson el minél több településre az országban, különösen azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés korlátozott 

 

- áll a közleményben, amely szerint az Országjárás alprogram repertoárján 100 előadás szerepel, gazdag kínálatból választhatnak a befogadóhelyek.

A közleményben idézték Kis Domonkos Márkot, a Déryné Program igazgatóját, aki elmondta, hogy az idei év számos kihívást tartogat a kulturális szektorban tevékenykedők számára, de partnereikkel közösen azon dolgoznak, hogy a már leszervezett előadások lemondás helyett akár átszervezéssel másik időpontban, vagy másik helyszínen, de megvalósulhassanak. "Válság idején még nagyobb szüksége van az embereknek arra, hogy ha csak egy rövid időre is, de kiszabaduljanak a hétköznapok fogságából és értéket képviselő színházi élményekkel töltődhessenek fel" - hangsúlyozta.

A közleményben kiemelték, hogy a Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak kínál lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre. Tavaly nyolc produkció jött létre a műhelyben, 140 előadás valósult meg több mint 13 ezer néző részvételével.

 

Terveik szerint 2023-ban tíz bemutatót tartanak, valamint havonta workshopokat szerveznek. További céljuk, hogy a budapesti társulatok mellett a vidéki alkotóközösségeket még nagyobb számban bevonják a munkába, valamint, hogy az elkészült produkciók fesztiválokon, színházi szemléken is bemutatkozhassanak.

 

A múlt évben elindított Drámaírói Műhely is folytatja útját, február 28-ig várják a fiatal drámaírók jelentkezését - áll a közleményben.

Mint felidézték, a Déryné Társulat tavaly év végén óriási közönségsiker mellett tartott ősbemutatót. A Szemet szemért című drámát Jánosi Ferenc, a Drámaírói Műhely 2022-es ösztöndíjasa írta, mentora Lukácsy György, a Nemzeti Színház munkatársa volt, aki a dramaturg szerepét is elvállalta. A produkciót Kis Domonkos Márk rendezte, a darab különlegessége, hogy a szerző a társulat színművészeire formálta a karaktereket.

A társulat következő bemutatóját május 12-én tartja. Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiáját Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója rendezi, a próbafolyamat márciusban indul.

A Déryné ifjasszony című tévéjáték bemutatója szeptember 19-én volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulója alkalmából készített filmes adaptációt Vidnyánszky Attila rendezte. A színházi produkció filmváltozatát 2022-ben 13 településen mutatták be, 1740-en látták, a Duna csatorna hamarosan műsorra tűzi - olvasható a közleményben.

Mint írják, 

a tévéjáték a Vajdaságban is bemutatkozott, és január 20-án a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen Beregszászon is láthatta a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában