Jelentős beruházás

2023.05.11. 15:01

Letették az alapkövét Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiójának Fóton

Az új virtuális technológiát használták például az 1899 és a Mandalóri című sorozatban, valamint a legújabb Batman-filmben is.

MW

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális technológiával dolgozó filmstúdiója alapkövének ünnepélyes letételén Fóton 2023. május 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Pest vármegyei Fóton épül Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója, a 11 millió euró (mintegy 3,9 milliárd forint) értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás alapkövét csütörtökön tették le.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarország az utóbbi időben komoly filmipari központtá vált, London után az élen jár Európában, a filmgyártás pedig mostanra számottevő részt tesz ki az ország gazdasági teljesítményében.

Az új virtuális technológia egyre gyorsabban terjed, így érdemes reagálni rá, a beruházásnak köszönhetően pedig Fót felkerül az "innováció térképére" is - emelte ki az államtitkár.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy szintén Fóton épül a Nemzeti Filmintézet stúdiója is, a két beruházás pedig jól kiegészíti egymást.

Botond Szabolcs, a kivitelező Visual Europe Group vezérigazgatója közölte, a virtuális technológia a filmgyártás jövője, a filmek majdnem 70 százalékában tervezik a használatát.

A technológia lényege, hogy a stúdióban egy ledfal háttéren jelenik meg a tartalom, amely a kamerában is látszik, és egy kamerakövető technológiával lehet mozgatni az hátteret - ismertette a vezérigazgató.

TUZSON Bence; VASS György
Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója, Vass György, Fót polgármestere és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális technológiával dolgozó filmstúdiója alapkövének ünnepélyes letételén Fóton 2023. május 11-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Példaként elmondta, hogy az új virtuális technológiát használták például az 1899 és a Mandalóri című sorozatban, valamint a legújabb Batman-filmben is.

Botond Szabolcs hozzátette, a technológia további előnye, hogy nem kell utazni a világban, egy stúdióban fel lehet venni a teljes filmet, ezzel pedig a produkció ökológiai lábnyoma is csökkenthető.

Vass György (Fidesz-KDNP), Fót polgármestere úgy fogalmazott, a beruházásnak köszönhetően Fót a "magyar filmgyártás fővárosává emelkedik".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában