Kapcsolat

2024.02.01. 23:16

A Magyar Posta bélyeget bocsátott ki a Sárkány Éve alkalmából

Kína fontos gazdasági partnere Magyarországnak, 2024-ben a két ország együttműködése még tovább fejlődhet - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tárcavezetője a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes kibocsátásán, csütörtökön Budapesten.

MW

Csin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója, Gong Tao kínai nagykövet, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója, miután aláírták a bélyegívet a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes bélyegkibocsátása és a kínai újév alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten 2024. február 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A Magyar Posta tizenegyedik alkalommal bocsát ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival, amely ezúttal a február 10-én kezdődő Sárkány évét köszönti - jelentette ki Nagy Márton. A miniszter szerint a következő időszak még sikeresebb lesz, mint a tavalyi év volt, a bélyegsorozat segíti egymás kultúrájának megismerését.

GONG Tao; NAGY Márton
Gong Tao kínai nagykövet és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes bélyegkibocsátása és a kínai újév alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten 2024. február 1-jén
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

"Magyarország célja a jövőben is az marad, hogy kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és a nyugati gazdaságok és technológiák találkozási pontja legyen" - hangoztatta a miniszter, aki sikeresnek nevezte Magyarország 2010-ben indított keleti nyitás politikáját. Mint mondta, Magyarországon, a keleti országok közvetlen befektetéseinek aránya 2014-ben 18,8 százalék volt, ez a szám mára eléri a 34 százalékot.

Nagy Márton szerint egyértelművé vált, hogy a globális gazdaság súlya Ázsiába helyeződik át, Kína egyre jelentősebb szerepet tölt be a világgazdaságban.

A tárcavezető kifejtette: 

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, emellett Kína lett hazánk első Európán kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere. A Magyarországon működő 380 kínai vállalat 16 ezer embert foglalkoztat, a külföldi befektetők közül 2023-ban Kína hozta be a legtöbb külföldi tőkét hazánkba

 - tette hozzá.

Nagy Márton kijelentette, hogy az ázsiai ország legfontosabb befektetési partnere Kelet-Közép-Európában jelenleg Magyarország.    Az Egy övezet, egy út program alatt, 2013 óta mintegy 890 milliárd euró értékben áramlott forrás a világba, ebből nagyjából 40 milliárd euró érkezett a kelet-közép-európai régiókba. A térségben Szerbia áll az első helyen 19,5 milliárd euróval, majd Magyarország következik 3,9 milliárd euróval, aminek nagyjából a felét a Budapest-Belgrád projekt teszi ki - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Büszkék vagyunk a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére, a kínai-magyar beruházások zászlóshajójára, de további nagy infrastrukturális beruházások fognak megvalósulni Magyarországon

 - mutatott rá Nagy Márton méltatva egyebek mellett a nagy kínai pénzintézetek magyarországi jelenlétét.

A Bódi Katalin által tervezett bélyegkisív a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes bélyegkibocsátása és a kínai újév alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten 2024. február 1-jén
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Nagy Márton emlékeztett arra, hogy 2024-ben ünneplik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. "Mi magyarok a partnerségben, tiszteleten és józanságon alapuló kapcsolatokban hiszünk, és továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre a következő 75 évben is, arra, hogy Magyarország összekösse Kínát és a nyugatot" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete elmondta, hogy a kínai naptár szerint 2024 a Sárkány éve. A sárkány a kínai nép számára a szerencsét, erőt, bölcsességet szimbolizálja. 

A nagykövet a 2024-es célok között említette a két ország közötti együttműködés elmélyítését az Egy övezet, egy út program építésében, valamint a helyi önkormányzati és kulturális cserekapcsolatok előmozdítását.

Balczó Balázs, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertetése szerint a bélyeget Bódi Katalin grafikusművész tervezte és 20 ezer példányban jelenik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!