asztalitenisz

2021.09.20. 17:30

A vezetőség szerint csak sportszakmai okok vezettek Pergel válogatottbeli kirúgásához

Sportszakmai kérdésnek tartja Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke, hogy Pergel Szandra kikerült a női válogatottból.

Tokió, 2021. augusztus 1. Pergel Szandra (szemben) a nõi asztaliteniszezõk nyolcaddöntõjében a japán Hirano Miu ellen játszott mérkõzésen a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia asztalitenisz-bajnokságon a Fõvárosi Sportcsarnokban 2021. július 30-án. A magyar válogatott kikapott. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A MOATSZ első embere az M1 aktuális csatornának hétfőn kiemelte, elnökként háromféle attitűdje van egy ilyen helyzetben: játékospárti, szövetségi kapitánypárti, alapvetően és legvégső soron pedig eredménypárti.

„Az eredmények a legfontosabbak, amik minősítenek mindenféle döntést. Az eredményességet tartja szem előtt a szövetségi kapitány a kerethirdetéskor, ennek kell mindent alárendelnünk. Hosszú távú célokról beszélünk, a következő kurta-furcsa hároméves olimpiai ciklus lebeg a szemünk előtt” – fejtette ki Nátrán Roland. – „A játékos és a szövetségi kapitány viszonyrendszerében nincsen beavatkozási lehetőség vagy szükségszerűség a szövetség más funkcionáriusai részéről.”

Megemlítette: elnökként igyekezett egyeztetni a felekkel, meghallgatni az álláspontjukat, ám miután sportszakmai kérdésről van szó, felteszi a kezét és arra a sportszakemberre hagyatkozik, aki ezeket a kérdéseket eldönteni hivatott.

„A válogatott szakmai munkáját és összetételét alapvetően a szövetségi kapitány határozza meg, ezért minden ilyen esetben az ő véleményét osztom”

- szögezte le, hozzáfűzve: nehéz vagy vitás esetekben elnökségi körben részletesen megbeszélik a helyzetet a szakvezetővel. Így történt ebben az esetben is, amelyben Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya – szakmai és morális okokra hivatkozva – nem számít a jövőben Pergel Szandrára. A 32 esztendős játékos ugyanakkor értetlenül áll a történtek előtt, amit a szakember személyes bosszújának érez.

Nátrán hangsúlyozta: az elmúlt olimpiai ciklus legfontosabb célja az ötkarikás kvótaszerzés, majd azt követően a tokiói szereplés volt, ez a női válogatottnál maximálisan teljesült.

„Eredményes olimpiai cikluson vagyunk túl, az eredményeket Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány hozta, aki döntését a következő, hároméves olimpiai ciklusra hozta meg”

- mondta. Egyúttal leszögezte, hogy tapasztalataik azt mutatják: a szövetségi kapitány döntései sikerre vezetik a női válogatottat.

Az elnök bizakodását fejezte ki, hogy hamarosan éles verseny zajlik majd a csapattagságért, mivel az elmúlt években a nőknél ez „kikopott a gyakorlatból”.

„Mindenkinek az kell legyen az üzenet, hogy ha a magatartás, a sportszerű életvitel és versenyzési mód, ezen felül a teljesítmény és a versenyeken mutatott forma arra predesztinálja a játékosokat, akkor itt mindenki bekerülhet a válogatottba”

- fogalmazott.

A döntés hatással lehet Szudi Ádámra is, akivel Pergel vegyes párosban szerepelt a tokiói olimpián. Pergel Madarász Dórával megnyerte a női párosok küzdelmét az augusztusi budapesti WTT-versenyen.

Arra a kérdésre, hogy ezek a párosok változtathatók-e, az elnök azt felelte: szakmai kérdés, egyeztetni kell a partnerekkel, valamint a vegyes páros esetén mindkét nem szövetségi kapitányával.

Borítókép: Pergel Szandra a női asztaliteniszezők nyolcaddöntőjében a japán Hirano Miu ellen játszott mérkőzésen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia asztalitenisz-bajnokságon a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. július 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában