Kisállat

2020.01.03. 17:30

A gyermekeknek mindössze néhány hétig érdekes az új kedvenc

Bármilyen kisállatot választunk, tartása mindenképp felelősséggel jár.

Forrás: Shutterstock

Gyermekeink életébe üde színfoltokat csempészhet egy új kedvenc, viszont ha nem vigyázunk, ez könnyen a visszájára fordulhat. Egyre népszerűbb kisállatot ajándékozni karácsonyra, ám sajnos az ünnepek végeztével sok kis szőrmókra ráunnak, megnő a gazdi nélküli, kóbor állatok száma. Nagyon fontos, hogy bármilyen kisállatot választunk, annak tartása mindenképp felelősséggel jár.

– Általában azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy csak olyan állatot vegyenek meg, amit a szülők fognak etetni, mert a gyermekeknek mindössze néhány hétig érdekes az új kedvenc, de utána is gondját kell viselni. Az ár és a rendelkezésre álló férőhely nagyon fontos szempont. A nyúlnak, tengerimalacnak és csincsillának nagyobb helyre van szüksége, s számukra drágább, legalább egyméteres ketrecet kell vásárolni, ami nem megvalósítható egy panellakás kis szobájában. Aki kis lakásban lakik, annak egy hörcsög ideális választás, ezeknek a kisállatoknak feleakkora a helyigényük, mint a nyulaknak vagy tengerimalacoknak, s akár egy íróasztalon is elférnek – ismertette a leendő kedvenc kiválasztásának főbb szempontjait Smajda Gergely, a Tűzhal Díszállat-kereskedés tulajdonosa.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy büdösek-e ezek a kisállatok. Nos, maga az állat nem büdös, viszont ha a takarítást elhanyagoljuk, akkor az alom kellemetlen szagot áraszthat. Az állatok táplálására különféle magkeverékeket lehet kapni, melyeknek fajtaspecifikus változatai is vannak.

Önitató rendszer

– A tengerimalac, nyúl, csincsilla a szénát is igényli, ezért azt mindenképpen biztosítsuk a számukra. Nagyon fontos, hogy mindig legyen friss víz az állatok előtt. Kis kedvenceink itatására kiváló megoldás lehet egy önitató beszerzése, hiszen ha csupán egy tálba tesszük a vizet, abba néhány perc alatt belekotorják a forgácsot, és nem lesz mit inniuk a kisállatoknak. Ezekből a felakasztható golyós itatókból mindig annyit iszik az állat, amennyire szüksége van, s nem tudja beszennyezni az ivóvizet sem. A szerkezet úgy működik, hogy a víztartály alján van egy fémcső, illetve egy golyó, melyet az állat a nyelvével vagy az orrával tud megnyomni, s a víz csöpögni kezd. Amint a kisállat elengedi a golyót, a gravitáció lezárja a rendszert, s így a víz sem folyik tovább – avatott be a kisállattáplálás rejtelmeibe az állatkereskedés tulajdonosa.

A leendő kedvenc kiválasztásánál fontos szempont az ár és méret, de arra azért készüljünk fel, hogy a kisebb testű rágcsálók kevesebb ideig élnek. A törpehörcsögök 1,5–2 évig, míg egy nyuszi akár 5-6 évig is a családunk tagja lehet. A csincsillák ilyen szempontból a legideálisabbak, hiszen akár 15 évig is élnek.

Az állatok várható élettartama azért is fontos szempont, mert a megvásárolt kis kedvencek elpusztulása gyakran megviseli a gazdikat.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában