Nyíregyháza

2020.03.17. 13:35

Elővigyázatos virágszámlálás a Sóstói-erdőben

Meglepő eredménnyel zárult az ünnepi program, amelyet a járvány miatt szükséges elővigyázatossággal szerveztek a nyíregyházi parkerdőben.

Március 15-én az E-misszió Egyesület szervezésében immár tizennyolcadik alkalommal számolták meg a Sóstói-erdő elsőként nyíló vadvirága, a ligeti csillagvirág állományát. A tíz önkéntes a – járványveszély miatt szükséges elővigyázatossággal – a friss erdei levegőn mintegy két és fél óra alatt járta végig azt a mintaterületet, ahol 2003 óta minden évben megszámolják a védett növény előbújt töveit.

A vadvirágszámlálás előzménye, hogy az erdőrészletben tarvágás történt, majd a tuskózás és talajelőkészítés miatt a növény populációja erősen visszaesett. Az első évben mindössze 220 tő került elő, a következő esztendőkben lassú, majd egyre gyorsabb ütemű növekedés indult be; mindeközben az újratelepített fiatal erdő is szépen helyreállt.

Fotók: Nagy Tibor

A csillagvirág-rekord 2019-ben volt, ekkor közel 25 ezer tő bújt elő. A védett növény az idén is nagy tömegben nyílt, de az előző évit alulmúlta a mostani eredmény: 18 533 tő. A visszaesés magyarázata nem ismert, de aggodalomra nem ad okot, hiszen az elmúlt 18 évben ez még így is a második legjobb eredmény, és egy ekkora állománynál az ilyen ingadozás belefér a természetes folyamatokba. Mivel hagymás növényről van szó, valószínűleg az „eltűnt” tövek egy része nem hajtott ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában