Cantemus

2020.03.28. 11:30

Még álmában is a távoktatást tervezi a Kossuth-díjas nyíregyházi karnagy

A vírusjárvány már eddig is átírta, s még alaposan átírhatja a Cantemus kóruscsalád idei életét.

A szervezők reménykednek abban, hogy a Cantemus kórusfesztivál idejére elmúlik a vírusveszély

Fotó: KM-ARCHÍV / Pusztai Sándor

A vírusveszély nem kegyelmezett a zenei életnek sem. Már maradtak el koncertek Nyíregyházán, s kérdéses, mi lesz a nyíregyházi kórusok tervezett külföldi útjaival, s vajon meg lehet-e rendezni nyáron a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált?

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Szabó Dénes Kossuth-díjas karnaggyal, a Cantemus Kórusintézmény igazgatójával. A zenei élet átszervezése mellett az is nagy kihívás a karnagy számára, hogyan valósítsa meg a digitális távoktatást ének-zenéből, hiszen hat osztálynak is tanítja ezt a tantárgyat a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Kárpótolni a közönséget

– A járványveszély miatt az egész világon felborultak a már kész tervek, elképzelések. Új gazdasági koncepciók alakulnak ki, új költségvetést készítenek, s természetesen mindenki, aki a jövőbe tervezett, most az áttervezés folyamatában van úgy, hogy továbbra is bizonytalan a jövője annak, amit át kell tervezni. Mi is csak nagy-nagy reménységgel és bizakodással gondolunk a jövőre, s e szerint próbáljuk a munkánkat átcsoportosítani – kezdte tájékoztatóját a karnagy.

Az első és a legnehezebb feladatunk ezekben a napokban, hogy a rendezvényeink, amelyekre hosszabb ideje készültünk, most sorban elmaradnak.

– Kérdés, tudjuk-e kárpótolni a közönséget, és hogyan tudjuk az elkövetkező évadot biztonságosan áttervezni. Azok a vendég előadók, akikre számítottunk még ebben az évadban – a János passió budapesti zenekara és szólistái, valamint az utolsó bérleti koncertre meghívott Talamba ütőegyüttes tagjai – , valamennyien ígérték, eljönnek majd hozzánk egy későbbi időpontban. A vírusveszély befolyásolja a jövő évad bérleti koncertsorozatát is, azt is ennek tükrében kell tervezni.

Szabó Dénes

– A második nagy problémánk, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem tudunk énekkari próbákat tartani, hiszen érthető módon az nagy rizikófaktor lenne, ha hatvanan-nyolcvanan együtt lennénk.

– Ez a kényszerszünet megakasztotta a munkát, s most azt kell terveznünk, hogy a kiesett időt hogy fogjuk majd bepótolni. Ezért a munkatársak nagyobb részének húsvét utánig szabadságot adtunk, s csak a vezérkar működik.

A harmadik a legnagyobb problémánk: a kétévente megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál.

– Két éve dolgozunk rajta, éppen most érkeztünk a célegyenesbe. Vannak énekkarok, amelyek már korábban megvásárolták a repülőjegyüket, s most mi igen nagy dilemmában vagyunk, hogy mi az az utolsó időpont, amikor felelősségteljes döntést tudunk hozni – folytatta Szabó Dénes karnagy.

– Nehéz megjósolni, meddig tart a vírusveszély, reménykedünk, hogy az augusztus közepére tervezett fesztiválig lecseng.

Külföldi meghívások

– A negyedik gond pedig, hogy nekünk is vannak külföldi meghívásaink. A Banchieri április végén Németországba utazott volna, júliusban pedig Olaszországban és Spanyolországban is kellene szerepelnünk. Az utak szervezését már korábban megkezdtük, a repülőjegyeket is megvásároltuk. Talán kevésbé forog veszélyben a Cantemus Vegyeskar szeptemberi, dél-afrikai útja vagy a szintén őszi Tolosai Nemzetközi Kórusverseny

Új gondolkodás és sok új módszer kell

Szabó Dénes karnagy ének-zenét is oktat, a digitális távoktatás új kihívást jelent a nemzet művésze számára is.

– A zenei képzést most az interneten keresztül kell megoldani, ami azt jelenti, hogy teljesen át kell alakítani minden eddigi olyan módszert, ami működött az osztályteremben. A módszert a tananyagokkal együtt át kell írni arra, hogy a virtuális térben a gyermekekkel tudjam tartani a kapcsolatot, feladatokat adjak nekik, sőt a teljesítményüket értékelni is kell tudni. Ehhez teljesen új gondolkodás és képesség kell. Nem mondom, hogy ez könnyű, bizony még álmomban is tervezgetem ezeket az órákat, hogy mit kellene másképpen csinálni, mint eddig. Úgy látom, sok diák magasabb érzelmi állapotban kezd hozzá ehhez a különleges feladathoz. Kíváncsi vagyok, vajon milyen lesz így a közös munka.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában