Fehérgyarmat

2020.04.17. 17:52

Teljes élet a kerekesszékben

Csenge tele van életerővel és energiával, szeret olvasni, moziba járni, kirándulni és úszni.

Csenge a szüleivel | Fotó: Kicskáné Nagy Hajnalka

Ha tolószékben látunk valakit – főként egy fiatalt–, gyakran elgondolkodunk azon, hogy milyen lehet az élet ebből a szemszögből. Sajnálkozunk, igyekszünk segítséget nyújtani, s próbáljuk megérteni az illető érzéseit. Ugyanakkor sok kerekesszékkel közlekedő ember a hátrányos helyzete ellenére mégis boldog és teljes életet él, mert a születési rendellenességeken túl is képesek meglátni azokat a dolgokat, amelyek segítségével felül tudnak kerekedni a hátrányosnak mondható helyzetükön, ami egy idő után már teljesen elfogadottá válik számukra s a körülöttük élők számára is.

Szép emlékekkel gazdagabban

Csenge a szüleivel | Fotó: Kicskáné Nagy Hajnalka

A fehérgyarmati Nagy Csenge még csak 15 éves, de annak ellenére, hogy tolószékkel közlekedik, igazán boldog, vidám és aktív fiatalnak mondható. Csenge 2005-ben született Mátészalkán, s egy gerincfejlődési rendellenesség következtében kényszerült kerekesszékbe. A család néhány évig Gacsályban lakott, majd 2012-ben beköltöztek Fehérgyarmatra, ahol sok új barátot ismertek meg.

A Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában – ahol szeretettel fogadták a kislányt – könnyű volt a beilleszkedés. Csenge nagyszerű tanárok és osztálytársak közé került. Valamennyien nyitottan és barátságosan viszonyultak hozzá. Az iskolát 2009-ben felújították, azóta a mozgáskorlátozottak is könnyebben közlekedhetnek az intézményben.

Csenge már végzős, de az iskolai évek alatt sok szép emlékkel gazdagodott. Zongorázik, furulyázik, énekkarra is járt. Mindehhez sok segítséget és támogatást kap a tanáraitól és a szüleitől, akik maximálisan támogatják őt céljai elérésében, s a szakemberek tanácsait megfogadva elősegítették gyermekük személyiségének és belső értékeinek a kibontakoztatását. Talán mind­en­nek is köszönhető, hogy a kislányuk szinte kisgyermekkora óta tele van életerővel és energiával. Csenge nagyon szeret olvasni, moziba járni, kirándulni és úszni, kedveli az irodalmat, a történelmet, az informatikát és az angolt.

Irány a gimnázium

A tanulmányait a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégiumban szeretné folytatni, ahol angol tagozatra jelentkezett. Életszemlélete és szülei pozitív hozzáállása példaértékű lehet mások számára is.

Csenge aktívan részt vesz az iskolai rendezvényeken, s teljes értékű tagja annak a kiváló osztálynak, aminek a diákjai mindig nagy szeretettel beszélnek róla. Céljai között szerepel, hogy magyar–történelem tanár lehessen majd egyszer.

Fecske László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!