Nyíregyháza

2020.05.16. 15:30

Nem engedik el egymás kezét

Ha csak virtuálisan is, de együtt vannak az SO-család tagjai.

Mindenkinek éreznie kell, hogy ebben a nem könnyű időszakban számíthatnak egymásra

Fotó: SO

– Az értelmi fogyatékkal élők és családjaik különösen nehéz időszakot éltek meg az elmúlt hetekben. Aktivitásainkkal egyszerre szerettük volna eljuttatni sportolóinknak azt az üzenetet, hogy maradjanak otthon, és ösztönözni őket arra, hogy továbbra is legyen az életük része a mozgás.

– Mindeközben fontosnak tartottuk a közösséget is egyben tartani – mondja Pázmány Viktória, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatója, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (SO) elnökségi tagja arról, hogy az elmúlt közel két hónapban hogyan próbálták meg motiválni azokat az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott gyerekeket (és családjaikat), akik számára a sport és a mozgás nemcsak azért fontos, mert ez az integráció egyik legfontosabb eleme, de azért is, mert inspiráló, támogató közeget jelent nekik.

Lélekben együtt vannak

– Továbbgondoltuk Timothy Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke bejegyzését, ebből született a #VirtualHigh5”, vagyis „Adj egy pacsit!” felhívás, aminek az a lényege, hogy sportolók, edzők, szülők (és bárki, aki szimpatikusnak tartja ezt a mozgalmat) pacsira nyújtják a kezüket és készítenek egy képet.

Virtuális pacsi

Az így készült fotókat kettesével úgy illesztjük össze, mintha összeérnének a kezek – ezzel azt üzenjük, hogy bár csak virtuálisan, de még ebben a helyzetben is lélekben együtt vagyunk.

– Egy másik kampány a #MaradjOtthonSpeciális­Olimpikon – ennek keretében a különböző szakágak olyan videókat készítenek, amelyek az adott sportág edzéseit, feladatait tartalmazzák – ezek rendkívül inspirálóak az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott versenyzők számára.

– A kölyöksportos videók és részben az úszószakág videói is Nyíregyházán készülnek: ez utóbbiakban ugyanis az ép mentor mellett a kisfiam, Pepe szerepel. A kampányhoz számos speciális olimpikon csatlakozott, ők vagy azokat a mozgássorokat mutatják be, amelyek a videókban szerepelnek, vagy azt veszik fel, ahogyan otthon edzenek.

Inspirálják a gyerekeket

– A legtöbb kisfilmen azt látjuk, ahogy a gyerekek és szüleik otthon torna-, gimnasztika-, erősítő gyakorlatokat végeznek, teniszeznek, futnak vagy fociznak, és nagyon sok szívmelengető videó készült: az egyik kedvencem az úszócsalád vegyesváltó-kihívása. Mindenki teljesíti otthon a saját úszásnemét, majd eljátsszák, hogy váltanak, a megszerkesztett videón pedig az látszik, hogy összeállt a csapat.

A közösségélmények szerepe ebben az időszakban különösen fontos, azzal pedig, hogy a lehető legtöbb családot bevonjuk, ezt erősítjük

– mesélte Viktória, aki büszke arra, hogy a nyíregyházi ViniBike Kölyök Sportolói nagyon aktívak (kisfilmeket készítettek arról, milyen feladatokat lehet otthon is elvégezni), de az egészségügyi kar védőnőhallgatói sem tétlenkednek: szerepelnek a mozgásos és a virtuálisan „pacsizós” kihívásban is. Inspirálóan hatnak mentoráltjaikra, ösztönzik őket, hiszen tudják, hogy a kapcsolattartás ezekben a hetekben különösen fontos.

Továbbra is összetartoznak

Eközben a SO elnöksége már azon gondolkodik, hogyan tudja majd újraindítani az életet.

Úgy tűnik, leghamarabb szeptemberben lehet versenyeket rendezni, és mivel az még messze van, fontos folyamatosan éreztetni a családokkal, hogy mi továbbra is az SO-családhoz tartozunk.

– Rengeteg a teendő: új kampányokon gondolkodunk, minden héten online Kölyök Sportot tartunk, készülünk a speciális olimpia ötletgazdája, Eunice Kennedy Shriver emléknapjára, és mivel az SO több mint sport, az élet egyéb területeit is bevonjuk: a Közlekedj okosan! videó után az úszószakág egy különlegességgel, egy tortasütős kisfilmmel jelentkezett – mondja Viktória, akinek abból a szempontból nem új ez a helyzet, hogy mindig is úgy élte az életét, hogy tudta: alkalmazkodnia kell az adott helyzethez, és kihozni belőle a legtöbbet.

– Bár nagyon hiányoznak a személyes találkozások, az itthonlét nem tölt el szomorúsággal. Sok a tennivaló, nagy öröm, hogy Pepe ennyire aktív részese a kampánynak, és boldogsággal tölt el, hogy azokról a gyerekekről, akiket eddig csak sportolás közben láttam, kiderül, hogy az élet számos területén kiválóan megállják a helyüket.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában