Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.07.25. 18:00

Élmények a Kajla-útlevéllel

A népszerű program résztvevői ingyenesen utazhatnak több járaton, és kedvezményekhez is juthatnak.

Budapest, 2020. július 23. Diák Kajla-körök térképet néz a körök részleteirõl tartott sajtótájékoztató elõtt a fõvárosi Normafa Rendezvényházban 2020. július 23-án. Országszerte húsz kirándulási útvonalat ajánl a kisiskolások és családjaik figyelmébe Kajla-körök néven július 22-tõl a Kajla-program. A Kajla-körök a hasonló nevû program részei, amelynek fõ célja, hogy az alsó tagozatosok és családjaik közül minél többen utazzák be az országot és megismerjék annak természeti, történelmi kincseit. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019 nyarán indította el a Kajla-programot. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Új kihívás hódít a diákok körében. A Hol vagy, Kajla? nevű turisztikai programban az alsó tagozatosok testvéreikkel, szüleikkel, barátaikkal, ismerőseikkel bebarangolhatják az országot úgy, hogy az élményszerzés közben pecséteket gyűjtenek a megadott pontokon, és eközben utazási és egyéb kedvezményt vehetnek igénybe.

Értékes pecsételőhelyek

– A Kajla-útlevéllel és diákigazolvánnyal a MÁV és a ­GYSEV vonalain ingyen utazó gyermekek kísérői 33 százalékos kedvezményre jogosultak – tudtuk meg a MÁV-Start kommunikációs igazgatóságától. A tavalyi sikert mutatja, hogy mintegy 200 ezer pecsét gyűlt össze, 50 ezer ingyenesen feladható Kajla-képeslapot küldtek el, emellett több mint 100 ezren utaztak a vasúton ingyenesen, 6100 díjmentes jeggyel utaztak a Mahart Passnave és a Bahart járatain, s 10 millió kilométert tettek meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől a vizslakölyökkel népszerűsített kampány részleteiről megtudtuk: egyik kiemelt feladatuk a belföldi turizmus élénkítése és annak elősegítése, hogy a magyar gyerekek, a jövő generációi minél jobban megismerjék és megszeressék az országot. Ez úgy a legkönnyebb, ha megismertetik velük azt a sok csodát, ami idehaza fellelhető. A Hol vagy, Kajla? célja, hogy a gyerekek játékos formában megszeressék Magyarországot, tisztában legyenek a hazai értékekkel, a kirándulóhelyekkel, a nevezetességekkel és a történetükkel.

– Az idén is közel félmillió útlevél gazdája élhet a Kajla-kedvezményekkel, és azt tapasztaljuk, hogy folyamatos az érdeklődés a partnereinknél is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tourinform sóstógyógyfürdői és vásárosnaményi helyszínein, a tiszadobi Andrássy-kastélyban és a cégénydányádi Kölcsey-Kende-­kúriában ­gyűjthetik a pecséteket a gyerekek, a rakamazi Tisza Camping & Kalandparkban pedig 10 százalék kedvezményt kapnak a Kajla-útlevéllel rendelkező látogatók.

A pecsételőpontok száma folyamatosan bővül, az országos listát a kajla.hu oldalon, a Kajla-ajánlatok között kereshetik – tájékoztatott az ügynökség.

Tavaly nagy volt az érdeklődés Tákoson. A „mezítlábas Notre-Dame-nak” nevezett, 1766-ban épített református templomban sokan megfordultak pecsételni.

– Hét éve vagyok a templom gondnoka, nálam jelentkeznek be a csoportok, de az egyéni látogatóknak is nagyon szívesen elmondom a kazettás famennyezetű hely történetét.

Az eltelt több mint két és fél évszázadban szinte változatlan formában maradt fenn ez az építészeti kincs

– mondta a tősgyökeres tákosi Buda Lajosné Viola néni, aki sok Kajla-pecsétet osztott ki tavaly.

Országos viszonylatban húsz kirándulási útvonalat (ilyen például a szarvasi Körösvölgyi Állatpark, a lillafüredi Pisztráng tanösvény, a kecskeméti arborétum vagy a Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény) ajánlanak a kisiskolásoknak és családjaiknak Kajla-körök néven.

Maketteket igényelhetnek

A Kajla-útlevél birtokosai augusztus 31-éig ingyen utazhatnak a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV belföldi járatain, valamint a Bahart és a Mahart egyes hajójáratain, országszerte 262 ponton gyűjthetnek pecséteket Kajla-útlevelükbe és 150 helyen kaphatnak kedvezményeket, valamint a nyár végéig ingyenesen küldhetnek belföldre Kajla-képeslapot, mi több, maketteket is igényelhetnek, amelyekből Magyarország nevezetességeit építhetik fel.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában