egészség

2020.08.07. 17:30

Sokat tehetünk bőrünk védelméért

A kozmetikumok és a fájdalomcsillapító kenőcsök is árthatnak a bőrünknek.

Forrás: shutterstock

Nyáron előszeretettel sütkérezünk a napfényben, a strandolásé és a kerti munkáé a főszerep, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen veszélyek leselkednek a bőrünkre. Az UV-sugárzás mellett akadnak olyan kockázatok is, melyekkel ha nem vagyunk tisztában, kellemetlen panaszokkal fordulhatunk orvoshoz. A bőrünkre leselkedő veszélyekről dr. Szondy Györgyivel, bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk, aki elárulta, egyre többen számolnak be arról, hogy napallergiájuk van. A szakember szerint nagyon ritka, hogy csupán a napfény miatt alakuljanak ki a csalánkiütések.

– A probléma ott kezdődik, hogy a reggeli zuhanyzáskor tusfürdővel tisztálkodunk, aztán befújjuk magunkat valamilyen dezodorral, parfümmel: ezek olyan illat- és adalék­anyagokat tartalmaznak, melyek erős napfény hatására árthatnak a bőrünknek. Az olcsó, bizonytalan eredetű fényvédőkkel is vigyázni kell, hiszen azokban is lehetnek problémás adalékanyagok. Hozzá kell tenni, hogy a jó minőségű, bevizsgált naptejekkel nincs ilyen gond, kellemetlenséget azok a termékek okozhatnak, melyeknek kétes a származása, esetleg lejárt a szavatosságuk – tudtuk meg dr. Szondy Györgyitől, aki hangsúlyozta: az egy éven belül felbontott, jó minőségű fényvédőkkel nem nyúlhatunk mellé.

Smink nélkül napozzunk

A bőrgyógyász kiemelte, ha kimegyünk a strandra, ne tegyünk magunkra fölösleges illatanyagokat, a kikapcsolódás idejére mellőzzük a sminket, mert ezek a termékek nem tolerálják az erős napfényt, irritálhatják a bőrt, és foltosodást is okozhatnak.

Megtudtuk: az egyre népszerűbb hennatetoválások is kellemetlenségeket okozhatnak.

– A henna olyan növényi anyagokból áll, melyek elszínezik a bőr felső rétegét. Vannak, akik olyan anyagokat kevernek a festékbe, melyek sokkal gyorsabban színeznek, de szinte mindenkinél bőrgyulladást okoznak. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, ahol nem igazi hennát használtak, és gyulladt területen rajzolódik ki a delfin vagy a pillangó. Az ilyen tetoválások egy egész nyaralást tönkretehetnek, ezért ha azt ígéri a hennás, hogy egy óra múlva lemoshatjuk a festéket, és kirajzolódik a minta, legyünk gyanakvóak, hiszen az igazi hennát több órán keresztül a bőrön kell tartani a megfelelő eredményhez – hívta fel a figyelmet dr. Szondy Györgyi, akitől azt is megtudtuk, a medencében fürdőzés is árthat a bőrünknek.

Kenőcsök és paszternák

– A medencékben elméletileg nincsenek ártalmas vegyszerek, de akinek érzékeny a bőre, annál előfordulhat bőr­irritáció. A gyakoribb problémát nem ez, hanem a bőr túlzott kiázása jelenti, hiszen ekkor a baktériumok és vírusok könnyebben tudnak megtapadni és betegségeket okozni – tudtuk meg.

Nyáron rengeteg időt töltünk a kertben, és sokan nem is gondolnák, hogy a gyomnövények mellett a népszerű kultúrnövények is veszélyesek lehetnek a bőrünkre.

– Jó példa erre a paszternák, mely a bőrre kerülve az erős napfény hatására gyulladást okozhat, sőt akár hólyagok is megjelenhetnek a végtagokon. A kerti munka során érdemes minél jobban fednünk a bőrünket, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket – fogalmazott a szakember. Az időseket is számos veszély fenyegeti nyáron. – Sokaknak fájnak azt ízületei, ezért előszeretettel használnak nonszteroid-tartalmú fájdalomcsillapító kenőcsöket, melyek az UV-sugárzás hatására szintén bőrgyulladást okoznak. A betegtájékoztatóban benne van, hogy kerüljük az erős napfényt, mégis sok olyan beteggel találkozunk, akinek emiatt van panasza – árulta el dr. Szondy Györgyi.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában