egészség

2020.11.28. 15:30

Jöhet az emelt dózis télen

A komplex vitaminkészítményt keressük, és ne higgyünk a csodaszerekben!

20201109 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Vitaminok, gyógyszerek a koronavírus idején. Illusztráció.

Forrás: MW-archív

Fotó: Dániel Berán

Vitaminok, ásványi anyagok emelt dózisban – bár nem tartják távol senkitől a koronavírust, mégis hónapok óta ez a legjobb recept arra, hogy szervezetünk a lehető legnagyobb eséllyel felépüljön egy esetleges fertőzésből.

– Az utóbbi években a D-vitamin az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, ennek a vitaminnak a hiányát ugyanis számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták már a diabétesztől a különböző gyulladásokon át a különböző szívproblémákig és daganatos betegségekig. Mint ismert, vizsgálták a hatását a koronavírussal fertőzöttekre is, a D-vitamin pótlása azért ajánlott, mert erősítheti a szervezetet a vírus elleni küzdelemben. Keresik az emberek a vitaminokat, ezt tapasztaljuk a patikai forgalomban is – mondta el Nagy Zsombor gyógyszerész. Hozzátette, kárt nem okozhatunk velük, mert minden felmérés azt bizonyítja: a magyar lakosság vitaminraktárai nincsenek megfelelően felöltve.

Szelén és cink is kell

– Ám érdemes átgondoltan szedni az étrend-kiegészítőket is. Általában egyféle multvitamint ajánlunk, komplex összetevőkkel, amely egy felnőtt (értelemszerűen vannak gyerekekre szabott készítmények) napi ásványianyag-szükségletét tartalmazza, ezt ajánlott a megfázásos, járványos időszakban pluszadag C- és a D-vitaminnal megtoldani. Télen egyébként is kevesebbet vagyunk a levegőn, nincs annyi napfény, leesik a D-vitamin-szintünk, s bár a zsírban oldódó fajtákat túl lehet adagolni, de ne féljünk a 2000-3000 nemzetközi egységnyi D-vitamintól. Tovább erősíthető az immunrendszer cinkkel és szelénnel.

Az előttünk álló téli hónapok alatt bátran szedhetünk emelt dózist mindezekből, kúraszerűen fog hatni – tudtuk meg a szakembertől, aki a krónikus betegek figyelmét arra is felhívta, hogy akik egyszerre többféle betegségre szednek gyógyszereket vigyázzanak azok kölcsönhatásaival, mellékhatásaival, de szedjenek nyugodtan ők is komplex étrend-kiegészítőket. Fontos, hogy semmilyen „csodaszernek” ne üljenek fel! Mindenki napi szinten figyeli a koronavírus-betegségben alkalmazott lehetőségeket, a kísérleti szereket, azok hatásait, de ezek kizárólag kórházi körülmények között használható készítmények.

– Felkapottak lettek bizonyos vírusellenes orrspray-k, amelyek a szokásos influenzaszezonban eddig is elérhetőek voltak, de semmi nem bizonyítja, hogy kifejezetten a koronavírus ellen hatásosak lennének. A nagy probléma az, hogy ha felkapott lesz egy-egy készítmény, pillanatok alatt kifogy a készlet, s éppen azoknak nem jut, akiknek valóban szükségük lenne rá – emelte ki a gyógyszerész.

Nincsenek csodaszerek

A közelmúltban elterjedt, hogy a szájvíz kiegészítő védelmet jelenthet a koronavírussal szemben. A szakértők óva intettek ettől, a szájvíz nem vírusölő. A Nébih is riadót fújt, mert egyesek állatgyógyszereket szednének koronavírusra. Állatorvosoktól származó információk szerint megnőtt az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, elterjedt ugyanis a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógy­kezelésében. A gyógyszerészek szerint vannak bizonyos humángyógyszerek, amelyeket vizsgálatok alá vetettek, és lehetséges mellékhatásai miatt kivonták a humángyógyításból, de állatbetegségekre alkalmazzák. Semmiképp ne szedjünk forgalomból kivont készítményeket!

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában