környezetvédelem

2020.12.19. 11:30

Az élen az ökotermékek

A folyékony mosószereket laboratóriumban, akkreditált módszerekkel vizsgálták.

MI

Ma már nem jár lemondással a környezetbarát mosószer

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Korábban lapunk is bemutatott egy környezetbarát tisztítószereket előállító manufaktúrát, melynek termékeivel vegyszerek nélkül tisztíthatjuk meg otthonunkat. A vegyi anyagoktól mentes termékek jó néhány éve jelen vannak a piacon, de míg korábban ezek hatékonysága elmaradt a normál tisztítószerekétől, addig ma már úgy tűnik, nem kell kompromisszumot kötnünk, ha „zölden” szeretnénk tisztává varázsolni otthonunkat és ruháinkat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a szupermarketek és drogériák legnépszerűbb folyékony mosószereit teszteltette laboratóriumban. Vizsgálták ezek hatékonyságát, egészségi és környezeti kockázatait.

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá: ugyanazzal a mosógéppel, programmal 40 fokon mosták őket, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amelyen hat különböző folton vizsgálták a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok – olvasható az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Megmérték a folyékony mosószerek foszfortartalmát, hiszen minél kevesebb ­foszfort tartalmaz egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek.

Nem kell kompromisszum

A tesztelt termékek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák saját márkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív folyékony mosószereket is.

Két terméknek is sikerült 100 százalékot elérni a tesztben, melyek rendelkeznek EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokát is ökocímkével rendelkező termék foglalhatta el.

A mosógéltesztünk eredménye is azt mutatja, hogy az ökoválasztás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal.

– Használhatunk ökocímkés mosószert – port és gélt egyaránt – úgy is, hogy nem marad koszos a ruha, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban – mutatott rá Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Hagyatkozzunk az ökocímkére

A fogyasztók nagy részének komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és a környezeti hatásainak felmérése, de az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást a vásárlás során. Ez az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk.

– Az uniós ökocímke komoly biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva – tudtuk meg Gulyás Emesétől.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában