2021

2021.01.04. 11:26

Nagy tervekkel, jobb év reményével

A legtöbben azokat a lemaradásokat szeretnék behozni, amiket az óév okozott.

MJ, CSA, KO

Forrás: Dodó Ferenc / Állatpark / Trifonov Éva / Pusztai Sándor

Manapság talán már kevésbé gyakori a szilveszteri fogadalom, hiszen nagyon nehéz az önmagunknak tett ígéreteket betartani. Tervezni viszont nem csupán szokás az év utolsó napján, de szükséges és érdemes is. A legbölcsebb, ha levonjuk a magunk mögött hagyott esztendő tanulságait, úgy vágunk neki az újnak. Számunkra mindig izgalmas, mit terveznek ilyentájt a város jól ismert polgárai, vezetői, művészei, alkotói, hiszen nem kizárt, hogy terveik a mi életünkre is hatással lesznek majd. Ezért is kérdezzük meg minden évben őket, és nem is maradunk soha válaszok nélkül. Ahogy Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora is rámutatott: – Rendhagyó és nehéz évet hagytunk magunk mögött, sok-sok kihívással és tanulsággal.

– Optimistán tekintünk a jövőbe – pillantott előre az időben a kedvünkért Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója, és már sorolta is: – Az India-ház műszaki átadás-átvétele megtörtént, az új attrakciót nagyon szeretnénk húsvétkor felavatni és bemutatni a nagyközönségnek.

Az új év sem telhet el újítás nélkül

– Különleges látványosságot ígérünk, ahol nem csupán a páncélos állatok, a rinocé­roszok kerülnek a korábbinál sokkal modernebb, jobb látványélményt nyújtó helyre. Kialakítottunk egy mutatós, mangrove tengerpartrészletet, ahol az óceáni élőhely jellege fentről is megtekinthetővé válik. A medencékben szürkefoltos szirticápák úszkálnak majd, és egy alsóbb szintről azt is megnézhetik a látogatók, hogyan úsznak a sekélyen mélyülő tenger felszínén. A látvány a kiálló cápauszonyok árnyaival garantáltan különleges lesz. Átadjuk 2021-ben a teknősházat is, és megálmodtunk a parkba egy nagyon szép játszóteret, amire már régóta komoly igény mutatkozik. Átadunk egy új higiénés komplexumot – mi csak Babaháznak nevezzük –, mosdókkal, szoptatószobákkal, pelenkázóval, s mivel központi helyen lesz, igyekszünk nagyon szépen berendezni. A parkban 2021-ben ugyancsak sok új állat lesz látható, legtöbbjüket már az ünnepek tájékán begyűjtöttük, és az új évben mutatjuk meg a közönségnek. S persze, minden reményünk megvan arra is, hogy végre elkezdődhessen a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató építése – sorolta Gajdos László, majd hozzátette: – Az elmúlt év meglehetősen kalandos volt, így magamnak igazán már semmi extrát nem várnék, legfeljebb az óévnél nyugalmasabb, békésebb új esztendőt.

Hiányoztak a közös programok

– A Szabolcs Néptánc Egyesületnek a Kölyökvárban 6 csoportban 140 táncosa van az óvodásoktól a szeniorokig. Legfontosabb feladatunk 2021-ben a közösség összekovácsolása, életképessé tétele, hiszen a pandémiás időszakban nem tudtunk találkozni, próbálni, aminek hatását mindannyian érezzük. Hiányoznak a közös programok, az együtt töltött, minőségi idő. Legalább ilyen fontos a jeles napokhoz kötődő hagyományaink megélése, a farsangi, a húsvéti szokások felelevenítése, a pünkösdölés, amire a múltban is nagy hangsúlyt fektettünk – tekintett előre Ágoston Ildikó, az egyesület vezetője.

– Gyermekcsoportjaink 2020-ban eljutottak arra a szintre, hogy megmérethessék magukat a megyei gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón, ami általában májusban szokott lenni. Ha visszatér az élet a rendes kerékvágásba, a Pulyabálon már ott lesznek a kicsik. Művészeti vezetőnk, Ignácz Gergő elsődleges célja a nagyegyüttes erőnlétének visszaállítása és a mozdulatok egységesítése, mert július elején szeretnénk részt venni egy tizenkét napos spanyolországi nemzetközi néptáncfesztiválon. Emellett az előző évekhez hasonlóan az idén is megszerveznénk korosztályos, három-, négynapos és egyhetes edzőtáborainkat, ugyanis az együttes területi minősítőversenyre készül. A területi és országos megmérettetéseket tavaly sajnos keresztülhúzta a koronavírus-járvány. Természetesen a folyamatban lévő koreográfiáink befejezése is fontos szakmai feladat. Bőven van tehát teendőnk – jegyezte meg a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, majd hozzátette: mindehhez azonban meg kell teremteniük az anyagi hátteret, ami pályázatok és fizetett előadások, fellépések nélkül nem menne.

Nagyobb szeretettel

– Tavasszal egyik napról a másikra került át a digitális térbe az oktatás, hazaküldtük a hallgatókat, akik online zárták a tanévet. Ezt éltük át a második hullám alatt is – hangzott el a gyors összegzés Vassné dr. habil. Figula Erikától, a ­Nyíregyházi Egyetem rektorától.

– Fontos rendezvényeink maradtak el – diplomaosztók, tanévnyitók –, nem volt még olyan évünk, amikor elsőéves hallgató ne találkozott volna oktatóival, tanáraival. A mentorálás is a virtuális térbe költözött, amit furcsa volt megszoknunk. A társadalmi kapcsolatok építése arra korlátozódott, hogy a szakképzési centrumokkal megkötöttük az együttműködési megállapodásokat. Mindenképpen nehéz év volt, de ahogyan az oktatás más területein is hangoztatják, mindenki nagy tudást meríthetett a digitális oktatásból. Tananyagokat készítettünk, dolgoztunk ki mi is, és flexibilisen reagáltunk a megváltozott körülményekre, le is tudtuk vizsgáztatni a hallgatókat. Bár elindítottuk az egyetem nemzetköziesítését, a felvételt nyert 67 külföldi hallgató nem tudott bejönni az országba, csak azok, akik a magyart mint idegen nyelvet választották. Ebben az évben kancellárváltás is történt a Nyíregyházi Egyetemen, az új kancellárunk Halkóné dr. Rudolf Éva lett. Nagy örömünkre újra tudtunk indítani régi-új szakokat. Ilyen a pedagógia, az informatikus-könyvtáros, avagy az anglisztika, és lesznek újabbak is. A következő szeptemberben indulhat a mérnök-informatikus képzés, ami hiányterület az országban. Arra számítunk, hogy lassan az egyetemen is minden visszaállhat a régi kerékvágásba, és fogadni tudjuk a külföldi hallgatókat. Szeretnénk, ha a felsőoktatásban is felzárkóznának a bérek, mert az oktatói korfa elöregedik, szükség van utánpótlásra. Bízunk abban, hogy a 2021-es esztendő mindenki számára egészségben, a közösségi életben kiteljesedve telik, és egymás felé is nagyobb szeretettel fordulhatunk majd.

MJ, CSA, KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában