gémer

2021.01.29. 07:33

Team Fordzilla P1: virtuális versenyautó a való világban

A Team Fordzilla P1 a Ford legelső autója, amelynek teljes alkotási folyamata digitális volt.

km

Fotó: Ford

Olyat már láthattunk, hogy egy létező autó megjelenik a számítógépes játékokban, azonban az még előzőleg sosem fordult elő, hogy egy autógyártó életre keltsen egy gamerekkel közösen megformált virtuális járművet.

Közel negyedmillió vélemény

A Team Fordzilla P1 verseny­autó története márciusban kezdődött. A gamereket arra kérték, hogy a Twitteren szavazzanak egy ilyen gép jellemzőire, többek közt az üléshelyzetre, a motor beépítésére és a cockpit (a fülke) kialakítására. Közel negyedmillió rajongó véleménye gyűlt össze. Az innovatív Team Fordzilla P1 versenyautó külső formatervét Arturo Ariño készítette, az utastér pedig Robert Engelmann munkája – mindketten a Ford dizájnerei.

Az utascellát részlegesen lefedi egy nagy méretű, átlátszó, a vadászgépek kabintetejét idéző kupola, ami védi a vezetőt és navigátorát. A kupola nemcsak elmossa a határokat az autóbelső és a külvilág között, hanem a különleges, Formula–1-stílusú vezetői üléshelyzetet is hangsúlyossá teszi.

Gyönyörűen kialakított sárvédő

A versenyautó külső megjelenése izgalmasan ötvözi a karcsú, GT-hangulatú orr-részt a gyönyörűen kialakított sárvédőkkel és az extrém formavilágú oldalsó karosszériaelemekkel, amelyek lenyűgöző ívekkel kötik össze a cockpitet a hátsó kerekekkel. A teljesen átlátható, mégis áramvonalas hátsó rész látványa hűen tükrözi a versenypályák hangulatát.

A cockpit LED-visszajelzői a vezető és a navigátor látómezejének perifériáján helyezkednek el, folyamatos tájékoztatást nyújtva a pályáról. A kormánykerékbe beépített képernyő élő adatforgalmat biztosít a boxutcában dolgozó csapattagokkal. Az egész utasteret úgy tervezték, hogy a pilótát a lehető legkevesebb zavaró hatás érje a futam közben. A Team Fordzilla P1 a Ford legelső autója, amelynek teljes alkotási folyamata digitális volt. A jelenleg is fennálló járványhelyzet miatt a járművet egy olyan csapat tervezte, amelynek tagjai sosem találkoztak, vagyis a távolból, öt különböző országban dolgozva működtek együtt, mégis hét hét alatt végeztek a munkával.

Borítókép: Korábban még sosem fordult elő, hogy egy autógyártó életre keltsen egy gamerekkel közösen megformált virtuális járművet | Fotó: Ford

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában