Fogadalmak

2021.01.05. 07:16

Tiszta lappal indulhat az új év

Változtatni az életünkön – ez a leggyakoribb újévi terv.

MJ, VNA

Csak a kezdeti lelkesedés ne hagyjon alább!

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az év lezárása, az újrakezdés sokunkat arra bátorít, hogy változtassunk sorsunkon, és megpróbáljuk jobbá formálni önmagunkat. Innen nézve az év vége arra is remek alkalom, hogy egyezségre jussunk a lelkiismeretünkkel, tudva, ha sikerülne változnunk, könnyebbé válhatna az életünk, még talán a környezetünkben élőké is. A szakemberek szerint minden második ember tesz valamilyen újévi fogadalmat, a baj csak az, hogy ezek 80-90 százaléka már a fogadkozás pillanatában halálra ítéltetik: hol az erő fogy el már az első héten, hol pedig a kitűzött cél irreális. Az újévi fogadalmakról szakembereket kérdeztünk.

A legtöbb fogadalom ritkábban morális természetű, gyakoribb, hogy rossz szokásainkkal szeretnénk leszámolni, illetve valamilyen tárgyiasult vágyunkat tűzzük ki célul, ami akár egy diploma megszerzése is lehet. Dr. Kiss János, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem pszichológusa szerint az elmúló, de újrakezdődő év miatt érzett öröm indítja be a fogadkozás vágyát.

Online is edzhetünk

– A szilveszter egy kicsit analóg azzal, amikor a középkorban azt mondták, „meghalt a király, éljen a király!”. Azaz ami egy esztendőn át ural­kodott felettünk, az most végre átadhatja a helyét valami újnak. Tiszta lapot nyithatunk, ami pedig igazán vonzó lehetőség. Ez a legfőbb hajtóereje, és az ilyenkor tett fogadalmak mintha időt­állóbbak is lennének az év közben tett fogadalmakhoz képest, még ha az időponton nem is múlik semmi. Mivel kitüntetett időpontról van szó, úgy vélem, az év végi fogadalmak nem is fognak kimenni a divatból, ráadásul a média is fenntartja ezt a hagyományt – mondta el lapunknak a pszichológus.

A legnépszerűbb újévi fogadalmak között találjuk a fogyást, a rendszeres mozgást, az életmódváltást – a kezdeti lelkesedés azonban nem mindig éli túl az új év első hónapját.

– A korábbi években sokszor tapasztaltam már, hogy januárban megnőtt a létszám a csoportos óráimon, aztán szépen lassan lemorzsolódtak az emberek – mondta el lapunknak Lugosi Mónika aerobikoktató. – Az egyik legjobb módszer ahhoz, hogy megőrizzük a kezdeti lelkesedésünket, ha hosszú távra tervezünk, de rövid távú célokat tűzünk ki magunk elé. A változásban szakember segítségét is kérhetjük, hiszen sok múlhat egy oktatón, aki képes minket motiválni.

Az edző szerint a vírushelyzetben a szokásosnál is nehezebb rászánni magunkat az életmódváltásra, hiszen éppen az egyik legnagyobb húzóerőt, a közösséget kell nélkülöznünk. Szerencsére azonban kihasználhatjuk a virtuális tér adta lehetőségeket is, Lugosi Mónika maga is tart online órákat.

– Nagyon fontos, hogy a rendszeres mozgás mellett az étrendünkre is odafigyeljünk: ez akár 70 százalékban befolyásolhatja az eredményeinket – tette hozzá az aerobikoktató.

Reális célok

– A legjobb fogyókúrás programokban kiemelt szerepet kap az étkezés, azonban soha ne higgyünk a különböző „csodaszerekben”, melyek azt ígérik, hogy mozgás és egészséges táplálkozás nélkül is formába hoznak.

– Tapasztalataim szerint a legtöbben azért veszítik el a motivációjukat, mert túl hamar akarnak túl nagy eredményeket elérni – emelte ki Horváth Péter egészségfejlesztő. – Nem lehet néhány hét alatt húsz-harminc kilót leadni: fontos, hogy apró lépésenként haladjunk. Mérjük fel a saját erőnlétünket, és ha hosszú kihagyás után kezdtünk el sportolni, húsz-harminc perces edzésekkel kezdjünk, ezt az időtartamot pedig növeljük, amint többet bírunk. Horváth Péter arról is beszélt, hogy a mozgást megelőző bemelegítés és az azt követő nyújtás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a különböző sportsérüléseket. Különösen fontosnak tartja a rendszerességet: kezdésnek heti két-három alkalommal iktassuk be életünkbe az edzést, és a legjobb, ha mindig ugyanarra az időpontra tesszük.

– Különböző praktikákat is bevethetünk, hogy ne veszítsük el a lelkesedésünket. Például azt szoktam javasolni a vendégeimnek, hogy ha fogyni szeretnének, vegyenek maguknak egy ruhadarabot, ami egy számmal kisebb, és akasszák ki egy jól látható helyre: így mindig szem előtt van a céljuk – fűzte hozzá az egészségfejlesztő.

Nem tesznek fogadalmat

A Szabolcs Online portálunkon arra voltunk kíváncsiak, hogy Önöknek mi a véleménye az újévi fogadalmakról. A legtöbben, pontosan a válaszadók 68 százaléka azt válaszolta, hogy idén nem fogadkozik, csak reménykedik a legjobbakban.

Második helyen végeztek azok, akik eleve butaságnak tartják az újévi fogadalmakat, ezért idén se tettek: a válaszadók 16 százaléka soha nem köti céljait az új évhez, hiszen úgysem tartanák be.

Szavazóink kilenc százaléka abban bízik, hogy 2021 nagy változásokat hoz: arra esküdtek, hogy idén „végre élni fognak”. A voksolók hét százaléka beismerte, hogy bár tett újévi fogadalmakat, nem biztos, hogy be is tartják.

MJ, VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában