kert

2021.03.07. 15:30

Megyei kertek az ország legjobbjai között!

A program résztvevői elsajátíthatták a zöldségtermesztés alapjait is.

TG

Forrás: Pillangó Fejlesztések Egyesület

Szamosszeg és Nyírtelek közösségi kertje is bekerült az ország tíz legjobban működő kertje közé – legalábbis a Pillangó Fejlesztések Egyesület szakmai érték­ítélete szerint. Az egyesület szakmai vezetője, Kassai Melinda „Elöl járók – Példák a települési ökológiai gazdálkodás tárházából” című kiadványában mutatja be részletesen ezeket a közösségi kerteket – a kiadvány ingyenesen letölthető.

A kertészkedés alapjai

Több mint öt éve indította útjára mintakertprojektjét a nyírteleki Filadelfia Evangélikus Egyházközség. A kezdeményezés több célt szolgált: a görögszállási roma közösséget fokozatosan szoktatták hozzá a rendszeres munkavégzéshez, ezzel párhuzamosan pedig megtanították nekik a kertészkedés, az ökológiai gazdálkodás alapvető lépéseit.

– Az egyházközség tulajdonában van egy ezer négyzetméteres fóliasátor és egy közel 3 ezer négyzetméteres szabad földi terület, a roma családok itt sajátíthatták el az ökológiai zöldségtermesztés alapjait, a megtermelt retekből, zöldhagymából pedig ők maguk is hazavihettek, de a nyírteleki oktatási intézmények konyháinak is jutott belőlük. A közösségi programban közel 60 helyi roma család vett részt – beszélt a projekt részleteiről Györfi Mihály, a Filadelfia Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze.

Változatos történetek

– Egyre többen kertészkednének hazánkban, a kiskertben termesztett zöldség ugyanis megfizethető és mindig elérhető, ahogy ezt a Covid–19-­válság villámgyorsan megmutatta. A Pillangó Fejlesztések Egyesület legújabb kiadványa tíz sikeres hazai közösségi kertet mutat be. Az ország legkülönbözőbb részein működő kertek munkát adnak a művelőiknek és vegyszermentes zöldséggel látják el őket, továbbértékesítésre és feldolgozásra is jut a terményekből. Egy 2008-ban publikált kutatás szerint a világ leghosszabb életű embereiben közös vonás a kertészkedés szeretete. Ez önmagában elég lehet ahhoz, hogy ásót és gereblyét ragadjunk, de a kertművelés előnyeinek ez csak a kezdete – mondta lapunknak Nagyistókné Ekler Éva, a Pillangó Fejlesztések Egyesület elnöke.

Kassai Melinda, a Pillangó Fejlesztések Egyesület szakmai vezetője volt az, aki a programok kezdeményezőit kérdezte a kezdetekről és a jövőről, a fel-felbukkanó nehézségekről és a közösségben végzett munka örömeiről. Ajka, Hajdúnánás, Nyírtelek, Pilisborosjenő, Ricse, Sajókeresztúr, Szamosszeg, Szendrő, Szólád, Veszprém – mind számos tapasztalatot gyűjtöttek már. A történetek változatosak, de egyvalami közös a bemutatott kertekben. Mind globális problémákra nyújtanak helyi választ (munkanélküliség, élelmiszer-biztonság, közösségi élet), ugyanakkor megmutatják, hogy a fenntarthatóság globális problémájának megoldása a kisebb szinteken történhet meg.

A szakemberek évek óta hangsúlyozzák, hogy az ökológiai gazdálkodás jót tesz a talajnak, a növény- és állatvilágnak és az ember egészségének is. A kisebb vagy nagyobb léptékű vegyszermentes gazdálkodás – akár a kiskertben is – emellett az élelmiszerellátás fontos részét képezi. A helyben termelt zöldségek biztos élelmiszerforrást jelentenek, az ellátás nem függ szállítótól, kijárási tilalomtól vagy határlezárástól. A szállítás mellőzésével a környezetszennyezés is csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában