Helyi életstílus

2021.03.19. 20:07

Miért nem köszönnek a tinik?

A fiatalok megismerhetik a köszönés, a bemutatkozás, a társalgás és a telefonálás alapvető illemszabályait.

CsA

Alapvető illemszabály, hogy beszélgetés közben figyeljünk a másikra | Illusztráció: Shutterstock

– Miért fontos a jó modor? – tette fel a kérdést Koncz Veronika protokoll- és PR-szaktanácsadó Tini illem című, elsősorban fiataloknak szóló előadásában.

– Életünk során számtalan emberrel kerülünk kapcsolatba, s ugyanúgy, ahogy a közlekedést a KRESZ, mindennapjainkat az illemszabályok teszik zökkenőmentessé. Az európai kultúra részeként hagyományaink megkövetelik, hogy betartsuk ezeket, hiszen hozzátartoznak az alapvető műveltséghez. Ilyenek a tegezésre-magázásra, a bemutatkozásra, kézfogásra, társalgásra, a telefonálásra, az internetes kommunikációra vonatkozó szabályok – sorolta a szakember.

A pontosság a királyok erénye

– A viselkedésünk anélkül beszél rólunk, hogy megszólalnánk, szavak nélkül mondja el, milyen a modorunk. Az idősebb hölgyekkel szemben a fiatalabb lányoknak és nőknek is előzékenynek kell lenniük, de az udvariasság megmutatkozhat olyan apró figyelmességekben is, hogy a férfi kinyitja a nőnek az ajtót, előreengedi, átadja az ülőhelyét – árulta el Koncz Veronika, s hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön az utóbbi alapvető szabály, nemtől függetlenül illik felkínálni az ülőhelyünket az időseknek és a kismamáknak.

– Sokat elmond rólunk az is, mennyire vagyunk pontosak, oda tudunk-e érni a megbeszélt találkozóra időben.

A pontos emberről azt feltételezik, hogy megbízható és hiteles, összeszedettséget sugall. Érdemes tehát odafigyelni a hétköznapok során, mert jó benyomást csak akkor kelthetünk, ha nem késünk.

– Gyakori téma, hogy a fiatalok nem szeretnek köszönni. Pedig lehet, hogy csak nem volt előttük jó példa erre a környezetükben, vagy nem tudják, egy-egy helyzetben hogyan tegyék. Fontos, hogy már kisgyermekként azt lássák otthon, hogy a szülők találkozáskor köszönnek egymásnak, a szomszédoknak. S hogy kinek, miként és mikor köszönjünk?

– Az illemszabályok megkövetelik, hogy a fiatalok köszönjenek előre az idősebbeknek, a férfiak a nőknek, a beosztottak a felettesüknek, és azok is ezt tegyék, akik belépnek egy helyiségbe. A legjobb, ha a napszaknak megfelelő köszönést választjuk, érdemes már kisiskoláskortól gyakoroltatni a gyerekekkel, hogy később ezzel már ne legyen problémájuk. Idősebb hölgyeknek lehet köszönni csókolommal, sziával viszont csak az osztálytársaknak, családtagoknak.

Alapvető illemszabály, hogy beszélgetés közben figyeljünk a másikra | Illusztráció: Shutterstock

A szaktanácsadó kitért a járványetikettre is. A maszk miatt hangosabban kell köszönnünk, bólinthatunk, inthetünk hozzá, így biztos, hogy észrevesznek minket, és nem sértjük meg a másikat. Kézfogás helyett a férfiak között terjedt el a pandémia alatt a „könyökpuszi” és az ökölpacsi.

A társalgás szabályai

– És ha már szóba került a kézfogás: bemutatkozáskor a nő nyújt kezet a férfinak, az idősebb a fiatalabbnak, a főnök a beosztottnak és a vendéglátó a vendégnek. A kézfogás legyen rövid, de határozott, kísérje szemkontaktus, teljes névvel és érthetően mutatkozzunk be. A tegezés-magázás szabálya dönti el, kit hogyan szólíthatunk.

– A tegezés lehetőségét a nő ajánlhatja fel a férfinak, az idősebb a fiatalabbnak és a főnök a beosztottnak. Vannak olyan hivatások, ahol a magázási forma az általános, nem illik tegezni az orvost, az ápolót, a tanárt, a rendőrt, a hivatalnokot és az ügyvédet sem. Így fejezzük ki a személy és a hivatás iránti tiszteletünket.

Mindannyian szeretnénk kellemes beszélgetőpartnerek lenni. Hogyan érhetjük ezt el?

Ha bekerülünk egy társaságba, ne arra figyeljünk, hogy minél több dolgot mondjunk el magunkról, hanem hallgassuk meg a másik felet, érdeklődjünk iránta. Ne vágjunk közbe, jelezzük, hogy szeretnénk hozzászólni a témához.

– Használjuk az udvariassági formulákat, köszönjük meg, amit kapunk, ha szükségünk van valamire, kérjük el. Nagyon fontos az érdeklődés viszonzása, például ha megkérdezik tőlünk, hogy vagyunk, illik válaszolni és visszakérdezni.

– Egy beszélgetés során elmondhatjuk a véleményünket, de nem mindegy, miként tesszük. A fiatalok sokszor nem figyelnek arra, hogy udvarias és tisztelettudó hangnemben fejezzék ki a gondolataikat, pedig ezt meg kell tanulni. Később, többek között a munkahelyen is fontos lesz, hogyan szólnak a kollégáikhoz. Kerüljük a lekicsinylő megjegyzéseket és mások kibeszélését – tanácsolta a szakember, majd rátért a telefonetikett alapjaira.

Telefonetikett

– Mindig annak szenteljünk nagyobb figyelmet, akivel személyesen beszélgetünk. Ha közben megszólal a telefonunk, nem illik felvenni és félbeszakítani a társalgást, ugyanez érvényes egy megbeszélésre vagy egy étteremben. Igyekezzünk kulturált hangnemben és nem túl hangosan telefonálni, hiszen ez egy magánbeszélgetés, ami nem tartozik a környezetünkre.

– Ha hivatalos ügyben telefonálunk, udvariasan köszönjünk, mutatkozzunk be, és jól érthetően mondjuk el, mit szeretnénk. Nem illik hívás közben enni vagy belenézni más mobiljába, és az is fontos, hogy mikor keressük a másikat: lehetőleg reggel nyolc és este nyolc óra között telefonáljunk, előtte és utána már udvariatlanság – osztotta meg Koncz Veronika protokoll- és PR-szaktanácsadó, aki előadásában kitért az internetes etikettre, valamint arra is, hogyan viselkedjünk a köz- és kulturális intézményekben.

A videó a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár YouTube-csatornáján nézhető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában