Baktalórántháza

2021.05.09. 15:30

A génjeiben van a kertészkedés

Zavodnyik Jánosné, ha kell, gyomlál, ha kell, megöntözi és megmetszi virágait.

TG

Édesanyjától örökölte a kertészkedés szeretetét a hetvennégy esztendős, Baktalórántházán élő Zavodnyik Jánosné Marika néni. A nyugdíjas asszony imád a kertben tüsténkedni, ha kell, megmetszi a rózsáit vagy a tujafákat, felkapálja a veteményest vagy öntözi a szebbnél szebb virágait.

– Férjemmel, aki szintén segít a fák és a növények gondozásában, 1970 óta élünk ebben a házban, azóta csinosítjuk a kertünket. Nyugdíjas vagyok, időm, mint a tenger, ha az egészségem és az időjárás is engedi, a kertben vagyok. Van tulipánfám, pünkösdi rózsám, liliomom és még sok egyéb fajta egynyári virágom. Gyümölcsfáink is vannak, sajnos az őszibarack az idén elfagyott. A lányom Németországban él, szokott hazaküldeni virághagymákat, de a szomszédokkal is gyakorta cseréljük ki a palántáinkat és a virághagymáinkat – mondta lapunknak Zavodnyik Jánosné, akinek a kedvenc virága a tulipán.

Laza talajba

A hagymákat ősszel szokta kiültetni, száraz, napos helyre, oda, ahol a talajnak laza a szerkezete, jobb a vízáteresztő képessége. – Ültetés után nem szoktam locsolni, elég neki a téli és a tavaszi csapadék – fogalmazott. A Baktalórántházán élő kertbarát hozzátette, a hagymák, melyeket el szeretnénk ültetni, nyolc-tíz centiméter átmérőjűek legyenek, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük. Az ültetés mélysége ne legyen 10 centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni és tönkremennek a hagymák. A fagyok ellen védekezni csak akkor szükséges, ha nagyon hideg a tél, és nincs hótakaró.

– A tulipánjaim évről évre virágoznak, ezért nem szoktam átültetni őket. Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, elvirágzás után hagyni szoktam a növényt teljesen elszáradni. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne vágjuk idő előtt vissza, mert azzal megakadályozzuk, hogy jövőre virágot hozzon – hívta fel a figyelmet. Amikor felszedjük a hagymákat válogassuk át, nagyságuk és színük szerint, a fertőzött hagymákat szedjük ki, semmisítsük meg. Rakjuk hűvös száraz helyre, akár becsomagolva újságpapírba vagy kartondobozba rakva. Száraz helyen érdemes tartani, akkor nem rothadnak meg a hagymák. Ősszel újra kiültethetjük a kertbe. Az első évben a kisebb méretű hagymák még nem hoznak virágot, és ha tavasszal letörjük a szárát, serkenthetjük vele a hagymák növekedését. – Én a tulipán­jaimat, melyek sárga és halványpirosas színben pompáznak, a kerítés mellé, két nagyobb tuja közé ültettem – tudtuk meg Zavodnyik Jánosnétól.

Borítókép: Zavodnyik Jánosné édesanyjától örökölte a kertészkedés szeretetét | Fotó: Zavodnyik Jánosné Archívuma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!