Figyeljünk a jelekre!

2021.05.18. 07:00

Segítség, stresszes a kutyám!

Sokat tehetünk azért, hogy kedvencünk kiegyensúlyozottá váljon.

VNA

A kutya stressz-szintjére a gazdi állapota is rányomhatja a bélyegét

Forrás: Illusztráció: Pixabay

A kutyák stressz-­szintje összefügg a gazdiéval – ezt nemrégiben a svédországi Linköpingi Egyetem kutatói mutatták ki. Az eredmények szerint a kutya-gazda kapcsolat a farkasokhoz genetikailag közelebb álló ősi fajtáknál befolyásolja legkevésbé a tartós stresszt. A vadászkutyák esetében egyértelmű a kapcsolat az ebek viselkedése és a gazda személyisége között, ám kizárólag a pásztorkutyák képesek tükrözni gazdájuk stressz- szintjét. Mitől lehet egy eb stresszes, hogyan vehetjük észre, és mit tehetünk ellene?

Csak nyugodtan!

– Az „emberesebb” fajták, például a pásztorkutyák nagyon figyelnek a gazdájukra, hiszen úgy tenyésztették ki ezeket az ebeket, hogy folyamatosan együtt dolgozzanak az emberrel, s instrukciókat kövessenek, szinte azonnal képesek másolni a gazda állapotát – magyarázta lapunknak Ferencz Dezső, a Nyír1 Kutyasport Akadémia vezetője.

– Vannak olyan típusok, melyek kevésbé érzékenyek az ember mentális állapotára, viselkedésére, például egy szánhúzó kutya, hiszen munka közben mindig a háta mögött van a gazdája. Azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a fajtajellegzetesség nem minden, az eb személyisége felülírhatja – mondta és hozzátette: nagyon sok minden függ a kutya korai szocializációjától, hiszen minél idősebb az állat, annál nehezebben alkalmazkodik az új szituációkhoz, ez pedig folyamatos stresszforrássá válhat. – Nem szabad búra alatt nevelni kedvencünket: kölyökkorától ismertessük meg minél több élethelyzettel, és ami még fontosabb, mi magunk is legyünk nyugodtak, ugyanis ha az eb azt látja, hogy valamitől félünk, átveszi tőlünk ezt a viselkedést.

Figyelni kell a jelekre

– A stressz az állat rossz emlékeiből is fakadhat: például abból, ha kölyökkorában nagyon megijedt valamitől – emelte ki Ferencz Dezső. – A kutyák rendkívül kommunikatívak: nemcsak az ugatásból vagy a csaholásból következtethetünk arra, hogy valamilyen stresszhatás alatt állnak. A fej, a fül, a hát és a farok együttes mozgásából sok mindenre következtethetünk. Sokan azt hiszik, hogy a farokcsóválás mindig boldogságot jelent, pedig ez közel sincs így: ha a kutya nagyon gyorsan mozgatja a farkát, az inkább izgatottságra utalhat. Nagyon örülök, hogy ősszel elindul a Nébih Gazdojogsi képzése: remélem, hogy sokan igénybe veszik majd ezt a lehetőséget, és arról is többet megtudnak, hogy a kedvencük milyen jelzéseket küld feléjük.

Tehát kölyökkorban nagyon sokat tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozott és stresszmentes legyen a kedvencünk. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor már lekéstük ezeket a lehetőségeket – például ha menhelyről fogadjuk örökbe az új négylábú családtagot.

Kérhetünk segítséget

– Több állatmenhely felkínálja azt a lehetőséget, hogy mielőtt végleges döntést hozunk egy eb örökbefogadásáról, tartsunk egy „tesztüzemmódot”: először mondjuk csak egy hétre vigyük haza az állatot, és ez idő alatt kiderül, hogy otthonunkkal és személyiségünkkel kompatibilis-e az eb – emelte ki Ferenc Dezső.

– Mindenképpen ajánlom, hogy használjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen nem tudhatjuk, hogy az otthoni környezetünk hogyan hat majd az ebre, illetve valóban összepasszolunk-e. Egyébként az idősebb kutyákat is le lehet szoktatni a régi, rossz beidegződésekről, de csak akkor, ha egy erős kezű, határozott gazdi foglalkozik velük: passzivitással nem érünk el eredményeket. A szakértő szerint ilyen esetekben bátran forduljunk egy kutyaiskolához vagy -kiképzőhöz – de ne ijedjünk meg, ha akár a második vagy harmadik szakemberrel tudunk csak jelentősebb eredményeket elérni. Mint mondja: egy ilyen esetben nincs semmi rendkívüli, hiszen a kívánt hatásért az eb és az ember személyiségének is passzolnia kell.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában