Nyíregyháza

2021.05.18. 17:31

Tömeges madárgyűrűzés a Sóstói-erdőben

Videó és galéria az idei költésről!

- Több mint tíz éve minden tavasszal végigjárjuk azt a 60 fészekodút, amelyekkel a Sóstói-erdő madarainak költését segítjük, az idén azonban az időjárás miatt csak egy részüket tudtuk ellenőrizni – tudtuk meg dr. Szigetvári Csabától.

- A 29 kis méretű, énekesmadarak számára alkalmas odúból csupán öt volt üres. Egyet denevérek használnak, ötben mogyorós peléket találtunk, háromban erdei egeret. Madarak közül széncinege-fiókákat – összesen 27-et – találtunk öt odúban, és kékcinege-apróságokat – 14-et – két odúban. A maradék nyolc odúban csak fészekanyagot találtunk; ezek egy részét valószínűleg kisemlősök használják, de volt olyan is, amelyből a jelek szerint nemrég repültek ki a cinkefiókák. Odúink tehát idén is jól teljesítettek – foglalta össze az E-misszió Egyesület elnöke.

- Az odúellenőrzésben ezúttal csak az erdőpásztor-önkéntesek szűkebb köre vett részt, akik dacolva az esővel, szorgalmasan cipelték a létrát és másztak föl az odúkért. Reméljük, hamarosan nem lesz akadálya, hogy a hasonló programjainkat újra szélesebb körben meghirdessük – tette hozzá.

Fotók: dr. Szalai Kata Viktória

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában