Nyíregyháza

2021.07.20. 17:30

Fényvédő nélkül egy lépést se!

Legyen napi bőrápolási rutin a fényvédők használata!

KO

Forrás: Illusztráció/Getty Images

– Bőrünk fokozott mértékben nap mint nap ki van téve a környezeti ártalmaknak, legfőképp a természetes és a mesterséges ultraibolya sugárzásnak. A melanóma rosszindulatú daganat, a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló elváltozás, ami a távoli szervekbe is áttétet képezhet. A köztudatban az él, hogy elsősorban az anyajegyekből indul ki, de a teljesen ép bőrön, anyajegyektől mentes bőrfelületen is megjelenhet ez az alattomosan viselkedő ráktípus – emelte ki dr. Mészáros Anett bőrgyógyász.

A szakorvos hozzátette, az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt a bőrdaganatok száma, amit egyértelműen összefüggésbe lehet hozni a gyakori „napfürdőzéssel”, a fokozott UV-inszoláció daganatkeltő hatásával.

Egy leégés is számít

– Fontos kockázati tényező a kontrollálatlan szoláriumozás, valamint a gyermekkorban elszenvedett többszöri súlyos, hólyagos napégések. A bőrgyógyászszakma szerint akár egyetlen súlyos fokú napégés kétszeresére emelheti a melanóma rizikóját felnőttkorban, emiatt sem ajánlott a kritikus időszakban erős UV-sugárzásnak kitenni a gyerekeket.

További kockázatot hordoznak a pigmentfoltos elváltozások, ha valakin nagyon sok anyajegy van, illetve a genetikai hajlam is rizikót jelent ennél a ráktípusnál

– sorolta dr. Mészáros Anett, majd rátért arra, miért fontos a napi szintű fényvédelem egész évben, illetve mi a különbség az UVA- és az UVB-sugárzás között.

Rövid és hosszú hullámok

– Munkám során azt tapasztalom, hogy az emberek jelentős része nem használ rendszeresen fényvédőket, kizárólag akkor kenik be magukat, ha strandolni, kirándulni mennek, holott a fényvédő krémeket a napi bőrápolási rutin részévé kellene tenni, fontos lenne rendszeresen használni. Főleg nyáron, minden szabadon hagyott bőrfelületen és természetesen az arcon is.

Dr. Mészáros Anett | Fotó: Prestige Magánklinika

– Sokszor megkérdezik a pácienseim, hogy milyen egy jó fényvédő. A korszerű, professzionális készítmények a bőrünket érő napsugárzás teljes spektrumát lefedik, megóvnak az UVA- és UVB-sugaraktól egyaránt. Az UVB-sugárzás „felel” a napégésért, a tartós barnaságért, hatására fokozódik a bőrben az új melaninszintézis, jelentősen megvastagodik a felhámréteg, tulajdonképpen ezek a folyamatok a bőr természetes reakciói a napfénnyel szemben.

– A rövid hullámhosszú sugarak a bőr felhámrétegéig hatolnak le, ahol serkentik a szabadgyökök felszabadulását és úgynevezett oxidatív stresszt váltanak ki, ami károsítja a DNS-t, valójában ez a stresszhatás a „felelős” a bőrtumorok kialakulásáért – jegyezte meg dr. Mészáros Anett.

– Az UVA-sugárzás reggeltől estig kifejti hatását, áthatol az üvegen, a szmogon is. A hosszú hullámhosszú sugárzásnak akkor is ki vagyunk téve, amikor ülünk az autóban, és vezetünk, az UVA képes a bőr mélyebb rétegeibe is bejutni, ahol a kötőszöveti rostokat károsítja, a bőr öregedési folyamatait gyorsítja – magyarázta a bőrgyógyász szakorvos.

Tudatos bőrápolás

Majd rátért arra, hogy működési mechanizmusuk szerint két csoportba sorolhatók a fényvédő készítmények: kémiai és fizikai védőszerekre. A modern krémek kombináltan mindkettőt tartalmazzák. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat, és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB illetve mindkettő.

– A fizikai szűrők lényegében egy maszkszerű fehér réteget képeznek a bőrön, amikor felkenjük, elsősorban gyerekeknek ajánljuk, a krém nem szívódik be a bőrbe, ezzel bemehetnek fürdeni is a medencébe a kicsik. Ugyanezt a fajta készítményt ajánljuk az érzékeny bőrű felnőtteknek is, mert nem szívódik be mélyen a rétegekbe, így nem okozhat allergiát, irritációt. A fényvédők palettája igen széles. A magas faktorszámú krémeket azok vegyék, akik hamar leégnek.

– Az arcra külön vásároljunk készítményt, ne kenjük ugyanazt, amit a testre. Számos készítménynek mattító hatása is van, a szalicilsavat tartalmazó krémek halványítják a pigmentfoltokat, akiknek arcán szeplő, májfolt található, mindenképp kenjék a fényvédőket! Egyes készítmények gyulladáscsökkentő, ránctalanító hatásúak, és az oxidatív stressz elkerülésére C-, illetve E-vitaminokat tartalmaznak.

Ami nagyon fontos, hogy minden fényvédőt bőrtípusnak és a bőr aktuális állapotának megfelelően kell kiválasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában