Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.07. 20:00

A kutya is lehet allergiás

A kellemetlen tünetekre szerencsére egyre több megoldás létezik, közülük az egyik legújabb a CBD-olaj.

VNA

A CBD-olaj az extrém allergiától szenvedő ebeknek segíthet | Illusztráció: Pixabay

A különböző allergiák már sajnos szinte részei a mindennapjainknak: alig van olyan család, ahol ne érintene valakit, legyen szó akár valamilyen pollennel vagy étellel szembeni érzékenységről. Hasonló tünetek azonban nemcsak nekünk, embereknek, hanem négylábú kedvenceinknek is okozhatnak kellemetlen perceket – kezeletlenül akár éveket is.

Szélsőséges esetek

– A munkám során nagyon sokszor találkozom allergiás kutyákkal, néhány esetben pedig kifejezetten extrém tüneteket tapasztaltam – mondta el lapunknak Labadics Lilla kutyakozmetikus.

– Volt olyan vendégem, amelynél az allergia olyan erőteljes viszketést váltott ki, hogy végül az eb testének már majdnem a fele szőrhiányossá vált. Egy másik gazdi egy olyan idős kutyussal járt nálam, amely tizenöt éve küzdött csirke- és pollenallergiával, és még szteroidos kezelésre is szüksége volt.

– Ha a kedvencünk allergiás valamilyen ételre, akkor kifejezetten olyan eleséget kell keresnünk számára, amely megfelel az állapotának – tette hozzá.

A különböző hipoallergén tápok a legtöbb esetben segítenek, azonban nagyon sok termék van a piacon, így megtörténhet, hogy többet is ki kell próbálnunk, mire megtaláljuk azt, amely beválik a kedvencünknél.

– A nagyon erős érzékenységnél előfordulhat, hogy a különleges diéta vagy a gyógyszerek sem segítenek a tüneteken, ekkor érdemes kipróbálni a CBD-olajat.

Néhány csepp

A CBD-olajat a kenderből nyerik ki, azonban a gazdinak nem kell megijednie: ennek a terméktípusnak nincsenek tudatmódosító hatásai. Jogosan merül fel a kérdés, hogy az olajból hogyan kapjon a négylábú családtag: a legideálisabb esetben az eb nyelve alá cseppentve fejti ki legjobban a hatását, azonban ez a módszer – valljuk be – nem minden kutyusnál életszerű, így akár az állat ételére csepegtetve is alkalmazhatjuk.

A CBD-olaj az extrém allergiától szenvedő ebeknek segíthet | Illusztráció: Pixabay

Alkalomszerűen a stresszcsökkentés céljából is kaphat belőle a kutya: például egy hosszú utazás előtt, vagy ha kedvencünk nagyon rosszul viseli az állatorvosnál tett látogatásokat. Azt azonban érdemes észben tartanunk, hogy nem minden eb egyforma, az olaj pedig csupán egy étrend-kiegészítő, és nem csodaszer, így korántsem biztos, hogy a mi kedvencünknél is jelentkezik majd feszültség­oldó hatás.

Kúraszerű adagolás

– Ez az olaj a piacon táplálék-kiegészítőnek számít, az allergiával küzdők mellett daganatos betegségben szenvedő vagy idős kutyáknak is szokták ajánlani – tette hozzá Labadics Lilla.

– Nem kell folyamatosan adnunk belőle az állatnak, elég kúraszerűen használni.

A kullancs és bolha elleni tabletták megterhelhetik az állatok máját és veséjét, saját kutyáimnak ennek az ellensúlyozására szoktam adni a készítményből.

A szakember kiemelte: bár a CBD-olaj sokat segíthet az allergiával küzdő ebeknek, amennyiben arra gyanakodunk, hogy háziállatunk túlérzékenységben szenved, forduljunk a problémával állatorvoshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában