Nyíregyházi Állatpark

2021.11.30. 10:20

Videó: Ez az út vezet a tapírok szívéhez

Állati kulisszatitkok avagy hogyan kezeljünk stresszmentesen egy tapír sérülését.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark egyik dél-amerikai tapír ( Tapirus terrestris) nőstényét egy lábsérülés következtében meg kellett műteni és az operációt folyamatos kötözés követte. Egy közel 200 kg-os vadállatot nem egyszerű együttműködésre bírni, de mivel sebe lassan gyógyult és a heti altatás megterhelte volna az állat szervezetét, gondozói és az állatorvosi team egy igen érdekes módszer segítségével „nyugalomra/ nyugodt fekvésre” tréningezték, hogy a kötéscsere stresszmentesen történjen.

Míg egyes állatoknál egy finom falat, másoknál egy játék a legnagyobb „varázs”(legyen szó közvetlen vagy rácson keresztüli kapcsolatról) , a tapírok szívéhez más út vezet.

Ezek az ősállatszerű emlősök ugyanis nagyon szeretik, ha gondozóik dörzskefével simogatják őket, képesek szinte hipnotikus nyugalomba kerülni a kényeztetés során.

Ezt a tulajdonságot használták ki az itt dolgozók, akik heteken keresztül ahhoz szoktatták az Andok-kalandok kifutórendszerében élő tapír családot, hogy a napi masszázsrutin során ne zavarja, ha az állatorvos is meglátogatja őket és végre tudja hajtani a kötözést és a seb tisztítását. A sok-sok türelemnek és tréningnek hála a csapatmunka meghozta a várt eredményt és a Nyíregyházi Állatpark állatorvosai így stresszmentesen tudják hetente többször kezelni a lábát és már közel az állat teljes gyógyulása.

Az állatok tréningje rendkívül hasznos, elősegíti a gondozók és az állatok közötti kapcsolat kialakítását, másrészt kiváló unaloműző, hiszen programot jelent az állatoknak. Ráadásul a tréning segítségével akár egyszerű állatorvosi vizsgálatok is – legyen szó állapotfelmérésről vagy vérvételről – elvégezhetőek.

- Nyíregyházi Állatpark -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában