Sóstói-erdő

2022.03.29. 09:23

Rekord a jubileumi csillagvirág-számláláson (videóval)

A védett növényritkaság termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a nyíregyházi parkerdő - húsz éve csupán 220 tő volt a tarvágott, kituskózott területen.

Fotók: E-misszió

- Nem is az a legfontosabb eredmény, hogy 2022-ben 32637 tő ligeti csillagvirágot sikerült megszámlálnunk, ami messze az eddigi legtöbb, hanem az, hogy 20 év után még mindig vannak szép számmal olyan nyíregyháziak, távolabbról érkező érdeklődők, akik rászánják egy hétvégi délelőttjüket, hogy ezzel a ritka, védett vadvirággal foglalkozzanak - bocsátotta előre dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke.

 

- Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt ezt a hagyományos természetvédelmi akciónkat csak szűkebb körben tudtuk megrendezni, de folytonosságot, az érdeklődést, és a jó hangulatot sikerült fenntartani. Pedig a csillagvirág-számlálás nem könnyű erdei séta: helyenként bozótos, ágas-bogas sorközökben, az idén például erős szélben kell két órán keresztül hajolgatni, gyakran guggolva, koncentráltan és lelkiismeretesen összebogarászni az apró virágokat. A szemetet is össze kell szedni közben, ami évről-évre újratermelődik.

Mindez annak a jele, hogy nyíregyháziak szeretik az erdejüket, fontos számukra a természet. Megőrizni viszont csak akkor tudjuk, ha közösen összeállunk, és teszünk valamit a védelmében. A védett virágok megszámolása, állományuk nyomon kísérése azért fontos, mert sok esetben csak ilyen bizonyító erejű adatokkal tudjuk befolyásolni a döntéshozókat, megakadályozni a természetrombolást, és megtervezni a természetvédelmi beavatkozásokat.

- A 20 év számlálása alapján már látjuk, hogy a ligeti csillagvirág az erdő védett növényei közül azon kevés szerencsések közé tartozik, amely képes kiheverni egy drasztikus erdészeti beavatkozást. Ugyan most már egy több tízezres állományról beszélhetünk, de ez egy alig 2-3 hektáros területre koncentrálódik. A Sóstói-erdő ökológiai értelemben nagyon kicsi, a növekvő város fojtogatásában minden négyzetméterét meg kell őriznünk. A huszadik csillagvirág-számláláson 16 önkéntes és egy kutya vett részt. Rekordszámú, 32637 tő csillagvirágot találtunk, és fél zsáknyi szemetet szedtünk össze - összegzett a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában