Nyíregyháza

2022.05.09. 18:17

Fiókaébresztő a Sóstói-erdőben (videóval)

Számba vették a mesterséges fészekodúk lakóit.

HP

Az E-misszió Egyesület tagjai és önkéntesei több mint ötven fészekodút készítettek és helyeztek ki a Sóstói-erdőbe. Az odúkból már több száz kismadár repült ki; a leggyakoribb lakók a szén- és kék cinegék, a mezei verebek és a csuszkák voltak, de előfordult örvös légykapó és seregély is. A madarak mellett mogyorós pelék és erdei egerek is szívesen használják szaporodófészekként vagy téli álmuk során ezeket a biztonságos helyeket, s egyre gyakrabban denevéreket rejtenek.

- Tizenhárom esztendeje igyekszünk otthont adni a Sóstói-erdőben odúlakó énekesmadarainknak, erdei kisrágcsálóinknak, denevéreinknek. Önkéntesek munkájával, adományokból, pályázati forrásból készülnek az odúink, amelyeket évente két alkalommal ellenőrzünk, folyamatosan gondoskodva a karbantartásról, felújításról, cseréről - fogalmazott dr. Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke.

- A napokban a csapatunk ismét végigjárta a két erdei odútelepünket. Ebben az évben a szokásoshoz képest kevesebben vették birtokba az odúkat. Tíz alkalommal találtunk cinege-fészekaljat, tojásokat vagy fiókákat. Az egyik odúnkban örvös légykapó alapított ki fészekcsészét a költéshez, ez a faj vonuló, a cinkéknél később kezdi tojásai lerakását. Mogyorós pelét öt alkalommal láttunk. A korábbi évekkel ellentétben denevéreket, erdei egereket, csuszka- és seregély-fészekaljat nem találtunk. Számos odúban volt viszont fészekkezdemény, könnyen lehet, hogy a tavasz második felében több madárcsalád kezd költésbe - összegzett a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában