Nyíregyháza

2022.10.17. 18:35

Családokat és szakmai érdeklődőket is várnak a Nyíregyháza melletti madárparadicsomba

Az E-misszió Egyesület október 20-23. között ismét madárgyűrűzésre hívja a természetet kedvelő és nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé.

Fotó: E-misszió Egyesület

A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen október 22-én, a családi napon!

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője és az E-misszió Egyesület hagyományosan novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett.

A sok-sok éve rendszeresen megrendezett eseményen várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok, mint a királykák, a fakusz, az ökörszem, és látványos téli vendégeink, a süvöltők és a fenyőpintyek. De került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, erdei fülesbagolyra, szajkóra, fekete harkályra, zöld és hamvas küllőre is. Mindig kíváncsian várjuk, visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, befogunk-e egy távoli országban, sok száz kilométerre meggyűrűzött példányt.

A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati családi nap alkalmával várják a szervezők reggel 8-tól, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is. Aki nem szombaton érkezik, az legalább fél nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel! További információval Petrilláné Bartha Enikő (20/778-9585) vagy Szigetvári Csaba (20/512-3311; [email protected]) szolgál.

Megközelítés:

 

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi tsz-telephely melletti leágazásról lehet déli irányban lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. Aljában jobbra sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves útként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faházhoz, amely egyben a madárgyűrűző bázis. A fontosabb leágazásoknál szombaton eligazító táblák segítik a tájékozódást.

A madárgyűrűzés

A madárgyűrűzés világszerte a madárvilág kutatásának egyik legfontosabb módszere. Nélkülözhetetlen annak megismerésére, hogyan élnek, merre vonulnak, szaporodnak és telelnek, meddig élnek madarak, hogyan változik állománynagyságuk, milyenek demográfiai viszonyaik, de még akár a napirendjükbe vagy párválasztási szokásaikba is bepillantást nyerhetünk. Azzal, hogy a kíméletesen befogott madarak egyedi jelölőgyűrűt kapnak, és amennyiben valahol újra befogják vagy megtalálják őket, visszakövethetővé válik a történetük, feltárul a madárvilág számos titka.

A madárgyűrűzés egyben a madarak természetvédelmének is egyik legfontosabb eszköze, hiszen azok az információk, amit a kutatók begyűjtenek (állományváltozás, vonulási útvonalak, telelő- és, táplálkozási helyek stb.), pontosabban meghatározhatóvá teszik hogy hol, mikor, és mely madarak védelme érdekében kell beavatkozni.

Hazánkban a világon harmadikként, 1908 óta folyik madárgyűrűzés. Ma különösen fontos ez a munka, hiszen Európa-szerte általános tendencia, hogy számos, eddig gyakori madárfaj állománya súlyosan csökken a környezetszennyezés és az iparszerű mezőgazdasági módszerek miatt, a klímaváltozás megváltoztatja a madarak táplálékának hozzáférhetőségét, az extrém időjárási események gyakoribbá válása pedig tömeges pusztulást okozhat.

A Szelkó-tavi gyűrűzés eredményei

A terület régóta kedvelt célpontja a környék madarászainak, már a ’90-es években is szerveződtek itt gyűrűzőtáborok. Az autópálya szomszédos szakaszának építése nem kedvezett a madarászatnak, csak ezután indult újra az évi rendszerességű október-novemberi gyűrűzés. Ilyenkor 4-5 napon át vannak kinn a hálók, általában 200-250 madár lábára kerül gyűrű és 15-20 korábban gyűrűzött példányt fognak vissza. A megjelölt fajok száma nagyjából 20 körül alakul minden évben.

A 2021-es év váratlan rekordot hozott: ekkor 686 madarat gyűrűzött meg Petrilláné Bartha Enikő ornitológus. A leggyakrabban gyűrűzött fajok a fekete rigó, a széncinege, és a kékcinege, de minden alkalommal felbukkan valami váratlan különlegesség is. A gyűrűzési adatok az országos koordinációt végző Madárgyűrűzési Központba kerülnek, és sok százezer hasonló adattal segítik, hogy együtt hiteles képet kapjunk hazánk madárvilágáról - zárul az E-misszió Egyesület közleménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában