Mátészalka

2023.02.05. 07:00

A művészet az elmondhatatlan tolmácsa

Holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készített interjúk adták az alapját a mátészalkai zsinagógában nyílt utazó kiállításnak.

Fotó: Buzás Máté (12/A osztályos diák)

Nem mindennapi eseménynek adott otthont nemrégiben a mátészalkai zsinagóga: a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium a Szatmári Múzeummal és a Képes Géza Városi Könyvtárral együttműködésben interaktív kiállítást szervezett a Zachor Alapítvány művészeti pályázatára beérkezett munkákból A művészet az elmondhatatlan tolmácsa címmel. A harminc roll up-ból álló interaktív utazó tárlat megnyitóján a gimnázium tanulója, Domut Adrián előadásában csendült fel Bartók Három csíkmegyei népdal című műve, majd Juhász Dóra Edith Eva Eger A döntés című regényéből adott elő egy részletet. „Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most” – idézte.

 

A kiállított pályaművek holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készített interjúklipek alapján készültek. A tárlaton alkotásaikkal bemutatkoznak az Esze-gimnázium diákjai, Bíró Anikó, Székely Anna, Polgár Zsófia, Kiss Györgyi és Farkas Lajos, Hornyák Boglárka, Borbély Gréta, Papp Melinda is, műveik a mátészalkai zsidóság történetéhez, a szalkai séta egy- egy állomásához kapcsolódnak, s azokat a városi gettó és deportálás túlélőivel készült videóinterjúk ihlették – derült ki az iskola közösségi oldalán közzétett beszámolóból.

 

A rendezvény résztvevőit Bétéri Zoltán intézményvezető és dr. Hanusi Péter polgármester köszöntötte, a tárlatot dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója nyitotta meg. „A zsidó emberek, családok és közösségek - mielőtt áldozatok lettek - helyben éltek: falvakban, kisvárosokban – például Mátészalkán és környékén is. Fontos, hogy helyben emlékezzünk rájuk. Ezért bír különös jelentőséggel minden helyi kezdeményezés, így a mátészalkai kiállítás is" – fogalmazott üzenetébe a Zachor Alapítvány. 

Fotók: Buzás Máté (12/A osztályos diák)

KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában