Fodrász

2024.02.10. 11:59

Ausztriában szereztek tapasztalatot a wesselényisek

Több napon át élvezhették a Schwarzkopf Akadémia bécsi vendéglátását a wesselényis diákok.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Sipeki Péter

Több napon át élvezhették a Schwarzkopf Akadémia bécsi vendéglátását a wesselényis diákok – a „sógoroknál” tett látogatásról a napokban tartottak élménybeszámolót a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium fodrász szakos diákjai, akik a szakmai fortélyok elsajátítása mellett a német nyelvvel is megismerkedhettek.

Szépészeti ágazat 

A wesselényis diákok az Erasmus+-programnak köszönhetően a Schwarzkopf Akadémia képzésén vehettek részt. Az élménybeszámolójuk után egy kerekasztal-beszélgetés kezdődött, amelyen az intézmény oktatói mellett a „szépészeti ágazat” oktatásában közreműködő duális partnerek is részt vettek. 
Három héten át élvezhette a bécsi Schwarzkopf Akadémia vendégszeretetét a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium tizenegy diákja, illetve két pedagógusa – a „sógoroknál” tett látogatás résztvevőinek névsorát keretes anyagunkban olvashatják. 

– Az Erasmus+-program keretén belül, Lukovics György mesterfodrásznak, iskolánk szakmai nagykövetének segítségével vettük fel a kapcsolatot ezzel a nagynevű nemzetközi céggel. Először egy online konferencia keretén belül sikerült a cég egyik menedzserével, Alexander Höffererrel és Magdalena Milewskivel, képzésszervezésért felelős menedzserrel az időpontban megegyezni, majd a nyáron a céggel közösen kidolgoztuk a fodrászképzési kimeneti követelményeknek megfelelő programot – mondta Bánné Gulyás Katalin, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium vezetője. 

Az élménybeszámolón, ahol a bécsi túrán részt vevő diákok egymásnak adták át a mikrofont, elhangzott: a képzés első két hetében, a Schwarzkopf Akadémián két tréner elméleti és gyakorlatai oktatásban részesítette őket. A szakmai fortélyok elsajátítása mellett a diákok a német nyelvvel is megismerkedtek, így most már tudják, a pájesz, a kontúr és a nyakszirt szavakat hogyan mondjuk németül.

Schönbrunnban jártak 

– Jártunk a Mozart-házban, voltunk a schönbrunni kastélyban. Nagyszerű élmény volt, köszönjük az iskola vezetésének is a lehetőséget – fogalmazott László Fruzsina, wesselényis diák, aki szerint a magyar–osztrák szakmai tapasztalatcsere rendkívül hasznos lehet a jövőre nézve. 

A képzés során a bécsi fodrásziskola tanulóival közös projekteket is megvalósított a Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium, a háromhetes gyakorlat után vizsgát tettek a diákok. A képzés részeként a bécsi DM-szalonokban, a Tony & Guy és a Kirsten Kunze szalonokban volt lehetőségük a szakmai tudásukat bővíteni. 

– A program sikerét bizonyítja, hogy lehetőségünk lesz a következő tanévben is az Erasmus+-program keretén belül szakmai gyakorlatra vinni a tanulókat – mondta Bánné Gulyás Katalin igaz­gató. 

A diákok névsora

Chrenkó Martin, Horváth András, Majoros Viktória, Pálfi Nikolett, Misák Richárd, Dóka Orsolya, Malmos Georgina Réka, László Fruzsina, Barta Tímea, Farkas Adrienn, Bodnár Evelin 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!