Konferencia

2022.02.05. 08:54

Készülődnek a Föld napjára

A földészek idei mottója: „...az egészség nem minden, de a minden semmi egészség nélkül...”

GB

Bardócz Zsuzsanna professzor és dr. Ratkos József már 2016-ban is főszerepet vállaltak a Földész Fórum sikeres megrendezésében

Forrás: a szerző

Fotó:

Szokásos szakmai konferenciájára készül ismét a Keleti Kapu Ökoter­mesztők és Forgalmazók Egyesülete, Termelők Klasztere. A sorrendben immár a XXI. Földész Fórum időpontját az idén is tudatosan április 22-re, a Föld napjára tűzték ki a szervezők, akiknek nevében az egyesület elnöke, dr. Ratkos József számolt be lapunknak az előkészületekről. 

Válaszút előtt 

 

– Ezt a 2022. évi, első tudományos szakmai találkozónkat, benne a konferenciánkat most a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházának rendezvénytermében tartjuk meg. A fórum fő témáját a „Válaszút előtt a mezőgazdaság! Merre tovább a Covid után, magyar agrárium?” címben körvonalaztuk – jelezte Ratkos doktor, aki a témaválasztást indokolva kifejtette: – A korábbi ígéretek nem váltották be az öko-, illetve kézműves termelők hozzájuk fűzött reményeit. A családi gazdaságok folyamatosan devalválódnak, a beruházási pályázatok ösztönző szerepét nem képes konvertálni a gyakorlat, kaotikus az ár-érték arány piaci helyzete, a munkaerő fogytán. Az idő- és munkaigényes kultúrák termelése/tenyésztése nem tud teret nyerni, a nemzedékváltás elmaradása az agráriumban konzerválni látszik a „nagygazda-generáció” elaggottságát, ami szimbóluma a jó gazda gondosságát feltételező, egészséges élelmiszer-előállítás gyérülésének, sőt hiányának! 

 

A valóban tápláló táplálékaink előállításában a földészek szorgalmazta fordulat, vele összefüggésben pedig az egészséges életmódra ösztönzés szándéka is érződik az áprilisi Földész Fórum fölkért előadóinak színes palettáján. A Nagy István agrárminiszter stratégiai védnöksége mellett szerveződő fórum tudományos lektora és védnöke dr. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány professzora, miniszteri tanácsadó. 

 

Minőségibb életet 

 

– Az általunk felkért előadók között találni többek között dr. Dobó Márta gyermekgyógyászt, dr. Pál István etnográfust, Mester Károly állattenyésztő agrármérnököt, Orbán Miklós erdélyi növényorvost, Bödő Kálmán vajdasági agrármérnököt, dr. Pénzes Éva termékgazdát, Berényi Ágnes cégvezetőt, Batóné dr. Kapcsos Judit farmakológust, dr. Lánszki Imre fejlesztő-kutató mérnököt, dr. Szabó Péter Lőrinc és dr. Horkay Irén bőrgyógyászati szaktekintélyeket – sorolta Ratkos József, befejezésül a fórumot felvezető hozzászólásra felkért sóstógyógyfürdői körzeti háziorvossal, dr. Vántus Judittal egyeztetett témát az – ezúttal is regisztrálni köteles – érdeklődők figyelmébe ajánlva: „Jobb életminőséggel, az emberek betegségre fogékonyságának csökkentése érdekében”. 

A készülődő földészekkel együtt őszintén reméljük, hogy szakmai közösségük tényleges együttlétébe idén már nem rondít bele a ­koronavírus valamelyik mutánsa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában