Nyíregyháza

2023.10.16. 16:00

A helyi termékekre összpontosítanak

A rendezvényen lehetőség nyílt a jó gyakorlatok megosztására is.

Szon.hu

Szakmai fórum

Fotó: Fotó: Sipeki Péter

Országos viszonylatban vármegyénk kimagasló létszámú kistermelői bázissal rendelkezik, ezért fontosnak tartjuk a helyi termék-előállítók és a hozzájuk kapcsolódó helyi szolgáltatók piaci helyzetének, valamint az aktuális kihívások megvitatását – fogalmazott Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke a hétfői helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési fórumon Nyíregyházán.
Elhangzott, a partnerségi rendezvény célja elősegíteni, hogy a helyi termelők és szolgáltatók, a szakmai szervezetek, valamint a hatóságok képviselői személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki.

A hétfői fórum vendégeit Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte, aki kiemelte, ezek a rendezvények remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kistermelői réteg képviselői megoszthassák egymással a jó tapasztalatokat.
– Általános célunk a környezetkímélő, a tájak adottságaihoz illeszkedő léptékű gazdálkodási formák, továbbá az ezekhez kapcsolódó helyi feldolgozási, értékesítési rendszerek, rövid értékesítési láncok elterjedésének, a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének ösztönzése a jogszabályrendszer észszerűsítésével és a helyi termelők, szolgáltatók piacra jutásának elősegítésével – ezt már dr. Kujáni Katalin, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesületének elnöke nyilatkozta lapunknak.
Fricz Péter, a vármegyei önkormányzat helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátora előadásában elmondta, a közelmúltban több ehhez hasonló rendezvényt szerveztek meg, többek közt Nyírlugoson vagy Nyírpazonyban. A szakember rámutatott, az elmúlt időszakban mérséklődött a kistermelői kapacitás, ennek oka a gyümölcstermő területek és az állatállományaink visszaesése, ezzel párhuzamosan növekedett az önköltség, míg a helyi fizetőképes kereslet is nagy mértékben csökkent.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában