Időjárás

2023.11.28. 18:20

Sokfelé várható eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Szon.hu

   Időjárási helyzet Európában:
   Kontinensünk időjárását több alacsony légnyomású képződmény teszi mozgalmassá. Ezek sokfelé okoznak csapadékot, Nyugat-Európában esőt, a Kelet-európai-síkságon havazást észlelnek. Utóbbi területen többfelé 5-10 centimétert is gyarapodott a hótakaró. A kontinens döntő részén fagypont alattiak a minimumok, sőt a Skandináv-félszigeten -10, -20, néhol -30 fok alatt alakul a hőmérséklet. Napközben nagyrészt kevéssel 0 fok fölötti csúcsértékek jellemzőek, de a spanyol partokon még mindig mérnek 15-20 fok közötti maximumot is.
   A Kárpát-medence időjárását kedden a nyugat felől érkező ciklon határozza meg, emiatt sok a felhő felettünk, és sokfelé várható eső, észak felé haladva vegyes csapadék, havazás. Szerdán átmenetileg szárazabb és hűvösebb légtömeg érkezik fölénk.

   Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:
   Nyugat felől egyre többfelé szakadozottá válik a felhőzet, eközben a csapadékzóna kelet felé helyeződik döntően esőt, északkeleten egyre több helyen vegyes halmazállapotú csapadékot okozva. Éjszaka tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és az első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék - egyre inkább havas eső zápor, hózápor. Szerdán nagyrészt napos idő várható, de a keleti, északkeleti harmadban megmaradnak a felhők, és arrafelé helyenként havazás, hózápor is valószínű. Kedden késő délutántól a fokozatosan északnyugatira forduló szél megerősödik, éjszaka helyenként viharossá fokozódik, szerdán napközben már veszít erejéből és délire fordul.
   A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -4 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -2 és +4 fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában