Sziréna

2021.10.14. 20:07

Nyírbátori robbanás: rejtély, hogy kerültek a fermentorba

A társaság vezérigazgatója nyilatkozott a halálos baleset körülményeiről.

MJ

Fotó: Mate Janos

Szerda délután óta keresi a válaszokat a közvélemény: mi okozhatta azt a nagy erejű robbanást, amely Nyírbátorban a Bátortrade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. biogázüzemében történt, és ami három munkás halálát okozta. Mivel a helyszínen alig tudhattunk meg valamit a részletekről, megkerestük a társaság vezérigazgatóját, dr. Petis Mihályt, aki lapunknak nyilatkozott a halálos baleset körülményeiről.

Szigorúan szabályozott

– A biogázüzemben 16 fermentort működtetünk, ezeket az erjesztőtankokat egy-másfél évente alvó állapotba hozva rendszeresen karbantartjuk, kitakarítjuk. Ezúttal a balesetben érintett fermentor gondozása volt soron, ezért a biztonsági szabályoknak megfelelően üzemen kívül helyeztük. Olyan tartályokról beszélünk, amelyekben folyamatos a biológiai gáztermelés, és a leállításuk is időigényes, hiszen ki kell várni, hogy a gáztermelés megszűnjön. Csak akkor kezdjük meg az előkészületeket a több hónapot is igénybe vevő szervizeléshez, ha már elértük a biztonságos fázist.

– A szóban forgó fermentor még nem volt alkalmas arra, hogy a belsejében emberek tartózkodjanak, attól függetlenül sem, hogy a mért paraméterek már megfeleltek az előírtnak. Az áldozatok – ők egy alvállalkozó emberei, akiket különféle szolgáltatásokhoz alkalmaztak – egészen más munkát végeztek a lezárt fermentor tetején, amire ki is volt írva, hogy abban személy nem tartózkodhat. Azért is érthetetlen az egész, mert gyakorlott, jól felkészült dolgozókról volt szó, és ez már a harmadik karbantartásra kijelölt fermentor lett volna.

– A biogázüzem területén az üzemvezető szigorú szabályok mentén engedélyezheti a munkavégzést, ő vezényli és adja ki a tennivalókat, és az ahhoz szükséges feltételeket is ő biztosítja. Erre a feladatra az áldozatok semmiféle utasítást nem kaptak.

Azt sem tudja senki, hogyan kerültek a fermentor belsejébe, hogyan mentek le oda, ráadásul az ott tartózkodáshoz speciális felszerelés kell, amit nem viseltek. Ezekre a kérdésekre sajnos már legfeljebb csak a most folyó vizsgálat adhat majd valamiféle válaszokat

– magyarázta a vezérigazgató.

– Az üzem biztonságos, ami azt is lehetővé tette, hogy néhány órás leállás után hatósági engedéllyel újra tudtuk indítani a teljes üzemet – tette hozzá.

– A fermentorok túlbiztosítással működnek, azokat a szilánkosnak nem tekinthető robbanás semmiféle tekintetben nem érintette.

Ennek értelmében semmiféle olyan gázkibocsátás nem történt, ami a lakosság érdekében külön beavatkozást igényelt volna.

– Mivel állandó levegőbefúvással segítjük az alvó fermentor kiszárítását, az oxigénnel keveredett gáz – ha abban valamilyen gyújtópont, mondjuk szikra keletkezik – zárt térben képes belobbanni.

– Nem tudjuk, hogy ez most konkrétan mitől lehetett, s hogy valójában mi történt, remélhetően arra a vizsgálat választ fog adni. Mindenben a hatóság segítségére vagyunk, hiszen nekünk is érdekünk a történtek teljes feltárása, enélkül konzekvenciákat sem lehet levonni. Sok olyan mende-monda kering, amiből semmi sem igaz. Az viszont tény, hogy valaminek történnie kellett a fermentoron belül, amihez feltételezhetően nekik is közük van, másképpen nem robban fel. Többen is dolgoztak körülöttük, de senki nem tud semmit a részletekről. Egyébként sem szeretnénk ezekre a becsületes, szolgálatkész emberekre rosszat mondani, olyasmit, ami csupán feltételezés.

Segítik a családokat

– A fermentor nem semmisült meg, a teteje rogyott be a robbanástól. A metán az egyik legkönnyebb gáz, gyorsan tud emelkedni zárt térben is, és kizárólag oxigénnel keveredve képez gyúlékony elegyet. Arra a kérdésre is a vizsgálat ad majd választ, hogy az áldozatok – aki még éltek, amikor a kollégáik rájuk találtak – milyen sérüléseket szenvedtek, de feltételezhető, hogy a betetőzése a szörnyű folyamatnak a fulladás lehetett.

A vezérigazgató megerősítette az értesülésünket, hogy két testvér, és az egyikük fia voltak az áldozatok. Az alvállalkozó saját halottjának tekinti őket, vállalja a temetés költségeit, mindenben segíteni fogják a családot, amire ebben a rettenetes helyzetben szükségük lehet.

Megkerestük Nyírbátor polgármesterét is, hogy megtudjuk, mit tehet a helyhatóság ilyen helyzetben. – Minden szociálisan érzékeny önkormányzat megpróbál segíteni ilyenkor, mi is ezt fogjuk tenni, de még nem sikerült felvennünk a kapcsolatot a családdal. Így egyelőre arra sem tudok válaszolni, hogy ez milyen formában – a temetési költségek egy részének átvállalásával, anyagi segítség formájában vagy egyéb módon – történik majd. Az intézményrendszerünk leszabályozott az ilyen helyzetekre is, konkrétumokat leghamarabb a jövő hét elején tudok majd mondani – nyilatkozta Máté Antal.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/helyszini-riport-harom-embert-olt-meg-a-biometan-nyirbatorban-5470922/

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/hatalmas-robbanas-nyirbatorban-5469803/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában