Ítélethirdetés

2024.06.25. 12:06

Élve ásta el az élettársát, akár élete végig fegyházban maradhat a tettes

Az enyhén retardált férfi tudatában volt tettének súlyával, az eszméletlen állapotban eltemetett nő halálát fulladás okozta.

Bednárik Mónika

Fotó: Sipeki Péter

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek mondta ki a Nyíregyházi Törvényszék R. M. vádlottat, aki 2022. március 9-én nyírvasvári otthonukban élettársát többször bántalmazta, egy fadarabbal fejen és lábon ütötte, egy húsklopfolóval kétszer a hátára vágott. 

A férfi két nappal később arra ért haza, hogy a nő eszméletlen. Tartva a büntetéstől nem hívott mentőt, hanem előbb felöltöztette, majd a házuk udvarán található istállóban elásta a még életjeleket mutató nőt, akire zsákot is húzott. Tettéért dr. Gál Anikó törvényszéki bíró kedden életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a büntetett előéletű, visszaeső férfit, aki legkorábban 25 év után bocsájtható feltételes szabadságra. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be elsősorban felmentésért, másodsorban a minősítés megváltoztatásáért és enyhébb büntetésért.

Az élve eltemetés rendkívüli embertelenséggel elkövetett bűncselekmény

– R. M. és a sértett 2021 óta éltek együtt Nyírvasváriban, de a férfi féltékenysége miatt gyakran veszekedtek, s előfordult, hogy a férfi bántalmazta a tőle 10 évvel fiatalabb élettársát. 2022. március 9-én ismét vita alakult ki köztük, akkor a vádlott egy fadarabbal fejen és lábon ütötte a nőt, egy húsklopfolóval pedig kétszer a hátára vágott és egy feldarabolt tűzifát is hozzávágott. Két nappal később a férfi arra ért haza, hogy a nő eszméletlenül fekszik hálószobában az ágyon. Tartva a büntetéstől, átrohant a szomszédhoz, aki azt mondta a szoba küszöbén megállva, hogy a férfi azonnal hívja a mentőket. Ehelyett R. M. felöltöztette az élettársát, majd zsákot húzott rá, s a házuk udvarán található istállóban egy több mint egy méter mély gödörbe elásta az eszméletlen, de életjeleket mutató nőt. A vádlott ezt követően visszapakolta a tűzifát a betemetett gödörre, elgereblyézte a földet és lakattal bezárta az istálló ajtaját. A nő a rálapátolt homoktól megfulladt – mondta az életfogytig tartó fegyházbüntetés kihirdetését követően az ítéleti tényállás ismertetésekor dr. Gál Anikó. A törvényszéki bíró azt mondta, az élve eltemetéssel járó halál olyan fájdalmat és szenvedést okoz, ami a halál bekövetkeztével együttjáró testi és lelki szenvedést jelentősen meghaladja.

Pontosan tudta, mit tesz

A tárgyalóteremben elhangzott, hogy első vallomásában R. M. még beismerő vallomást tett arról, melyik napon és hogyan bántalmazta az élettársát. Nyilatkozott arról is, hogy hányszor és hogyan ütötte meg tűzifával, illetve húsklopfolóval a nőt, aki egyre rosszabb állapotba került. A tragikus napról azt vallotta, hogy segített az élettársának megfürdeni, majd amikor a favágásból visszatért már csak azt látta, hogy eszméletlenül fekszik az ágyon. Rázogatta, levegőt fújt a szájába, s az tudatosul benne, hogy a sértett meghalt. Ijedtében, félelmében sötétedés után kiment az istállóba, ásott egy gödröt, amibe betemette az asszonyt. 

A későbbi kihallgatásokon már egyre többször változtatott a vallomásán, tagadta, hogy tűzifát vágott a nőhöz, decemberben pedig már azt mondta, nem úgy történtek az események, ahogy azt a rendőrségnek előadta.

A saját maga bevallása szerint gyengeelméjű, az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt szerint enyhén retardált férfi gyakorlati képességei jobbak, mint az elmebeli képességei, tudatos védekezéssel próbált kibújni a felelősség alól, amikor azt állította: neki azt mondta a szomszéd, hogy a nő halott, s ő ennek tudatában, sokkos állapotban cselekedett. A szakértő szerint a férfi teljes tudatában volt tettének súlyosságával, mindenképp hárítani akart és mentesülni tettének következményei alól.
Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, s a boncolási jegyzőkönyvben is szerepel, hogy a sértett sérülései alátámasztották a bántalmazás tényét. A hörgőkben, a légutakban és a tüdőben talált nyákos föld pedig egyértelműen, kétséget kizáróan bizonyította, hogy a nő életben volt az eltemetése pillanatában. A belélegzett homok okozta fulladásos halálát. 

– Az eszméletvesztés és a megállapított hashártyagyulladás ellenére a sértettnek volt légzése, amit a férfinak észre kellett volna vennie, ahogy azt is, hogy van pulzusa az élettársának. A nő puffadt tüdeje bizonyítja, hogy a nő lélegzett amikor a földet rálapátolta a vádlott, s ekkor hörgő hangot kellett kiadnia – mondta dr. Gál Anikó. – Gondos és alapos megfigyeléssel R. M.-nek ezeket az életjeleket észlelnie kellett volna, ő azonban tudatosan cselekedett, elfogadta a nő halálát anélkül, hogy bármit tett volna a megmentése érdekében.

Különös kegyetlenséggel

Dr. Gál Anikó tanácsa megalapozottnak és bizonyítottnak találta, hogy a férfi aljas indokból és különös kegyetlenséggel követte el tettét. R. M. már korábban is volt büntetve súlyos testi sértés miatt, kétszer ítélték szabadságvesztésre, ami miatt nem csak büntetett előéletű, hanem visszaeső is, ami az ítélet meghozatalakor súlyosító körülmény volt. 

– A vádlott a felelősség alóli mentesülés érdekében, az elkövetett bűncselekmény leplezése, a nyomok eltüntetése érdekében, aljas indokból követte el tettét, ami erkölcsileg kiemelten elítélendő motívum. A különös kegyetlenség abban az esetben állapítható meg, amikor az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, gátlástalanul, brutális módon, az emberi méltóság mély meggyalázásával, az elkövető az emberi voltából kivetkőzve követi el tettét, az élve eltemetés pedig ebbe a kategóriába tartozik – ismertette a törvényszéki bíró.

Dr. Mészáros Attila főügyészségi ügyész tudomásul vette az ítéletet, R. M. kirendelt védője, dr. Balogh Viktória elsősorban felmentésért, másodsorban a minősítés megváltoztatásáért és enyhítésért jelentett be fellebbezést, amivel a vádlott, aki távmeghallgatással vett részt a tárgyaláson, is egyet értett. Az elsőfokú ítélet szerint R. M. legkorábban 25 év elteltével bocsájtható feltételesen szabadságra, a bíróság tíz évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a több mint egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is. A jogerős ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hozza meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában