Helyi közélet

2008.06.30. 15:03

Jeges mosoly az aratók arcán Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Nyíregyháza - A megye több pontján a jég verte el a határt, a kárfelmérés folyik. Az árpa eddigi jó közepes eredménye ad némi tájékoztatást a búza várható hozamára is. Ám a kenyérnek való még 8-10 napot kinn kell aludjon.</p>

A zöldborsó betakarítással vette kezdetét a múlt héten a nyári aratási szezon, amelyben most már megkezdődött a káposzta repce és a kalászos gabonák közül az őszi árpa vágása is, kaptuk a tájékoztatást a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól. Mátyás László a földművelésügyi igazgatóság tanácsosa az eddigi eredményekről elmondta: az árpa 150 hektáron 3,3, a repce 214 hektáron 2,6, a zöldborsó pedig 644 hektáron 6,8 tonnás átlagtermést adott.

Az elmúlt hét rendkívüli meleg időjárás miatt a zöldborsó betakarítást fel kell gyorsítani, mert az érés felgyorsult. Az árpa eddigi jó közepes eredménye ad némi tájékoztatást a búza várható hozamára is. Ám a kenyérnek való még 8-10 napot kinn kell aludjon, hogy ne kelljen drága pénzen sokat szárítani rajta.

A gazdák már kibírnák aratás végéig újabb esők nélkül, s főként kibírták volna jégverés nélkül. is. Ám sajnos a megye több pontján a jég verte el a határt a múlt héten, a kárfelmérés most folyik. Az egyik legtöbbet kapott körzet a Nyíribrony, Ramocsaháza, Nyírtét, Nyírjákó környéke, ahol a kalászosokon kívül, a kukoricát, dohányt és az almát tette tönkre, – utóbbi kettőt „csak„ minőségileg – a jégeső, tette hozzá Mátyás László.

- Galambos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában