Helyi közélet

2008.07.11. 13:41

Két nap hőség, majd jön az enyhülés

<p>Készíthetik elő a hétvégére a hűtött ásványvizet, lavórt, sört, ventillátort, de a legjobb ha levágtatnak valami vízpartra. Az előrejelzések szerint bőven a harmincas jelzés fölött lesz a hőmérő higanyszála. Nézzük a tényeket.</p>

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén igazi kánikula várható. Szombaton a napi középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25 fok fölött, jellemzően 27 fok körül alakul, a déli országrészben 27 fok fölött várható. A hőmérséklet előreláthatólag vasárnap lesz a legmagasabb, ekkor az ország délkeleti felében a maximum hőmérséklet elérheti a 35, 37 fokot is, amihez már 28, 29 fok körüli napi átlag középhőmérséklet társulhat. A hőséget egy vasárnap délután északnyugatról érkező hidegfront mérsékli. Hétfőn lényegesen visszaesik a hőmérséklet, de a magas hajnali hőmérsékleti értékek miatt keleten még helyenként 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek hazánkban (az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése):

Július 12. szombat: hajnalban 14, 19 °C délután 31, 35°C
Július 13. vasárnap hajnalban 17, 22 °C délután 32, 37°C
Július 14. hétfő hajnalban 17, 22 °C délután 25, 30°C
Július 15. kedd hajnalban 13, 18 °C délután 21, 26°C

A nagy meleg nagyon megterhelheti szervezetünket. Az országos tiszti főorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a déli órákban – a hőség mellett a fokozott UV-B sugárzás miatt is – tartózkodjunk hűvös helyen. Az elveszített folyadékot pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

A hétvégén vadásszák le nekünk a város legforróbb pontját. A képen legyen egy hőmérő is bizonyítékként, na meg a helyszín, utca neve ilyesmi. Vadászatra fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában