Helyi közélet

2008.07.01. 12:53

Mától új igazgató áll a múzeum élén Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Szimbolikus szituációban adja át a stafétabotot Dám László megyei múzeumigazgató. Ami számára egy eredményekben gazdag pályaszakasz lezárása, az az intézmény életében egy új korszak nyitánya.</p>

Mától dr. Bene János tölti be a megyei múzeumok igazgatóságának igazgatói tisztét.

– Muzeológiai pályafutásom megkoronázásának tarthatom a Jósa András Múzeum rekonstrukcióját és az új állandó kiállításokat – jelentette ki Dám László. – Igazgatóként tevékeny részese lehettem a vajai várkastély és a vásárosnaményi Beregi Múzeum felújításának, de örömmel említhetem a korábban periférikus Kállay-gyűjtemény önálló intézménnyé válását is. Az M3-as feltárása során előkerült régészeti anyag tudományos feldolgozása még nem készült el, de a dokumentálása igen, s a régészeti kiállítás sem csak az autópálya ásatás során előkerült tárgyakat mutatja be, hanem a teljes régészeti gyűjteményből történt a tárgyak kiválogatása az állandó kiállításhoz.

Elkezdődött a múzeumi gyűjtemények digitalizálása, ami óriási informatikai váltásnak számít. A minisztériumi Alfa-program és a megyei önkormányzati önrész lehetővé tette, hogy öt új állandó kiállítás készüljön el, amire korábban több, mint három évtizede nem volt lehetőség. Ezért is vélem úgy, hogy korszakos jelentőségű változások mentek végbe a múzeum életében.

Dr. Dám László utóda dr. Bene János, aki mától tölti be a tisztséget. Amikor hívtuk, éppen az átadás-átvétel zajlott, a legfontosabb feladatokról azonban tudtunk néhány szót váltani. – A legfontosabb teendő az épületet ismételt megnyitása, pontosabban az abból adódó feladatok ellátása – mondta lapunknak az igazgató. – Szeptembertől az iskolai csoportok is újra felfedezik a múzeumot: megnézik a kiállításokat és rendhagyó történelem, helyismeret vagy képzőművészet órát tartanak majd itt, erre pedig fel kell készülnünk.

Meg kell oldanunk a folyamatos üzemeltetést: többek között azzal, hogy legyen elég teremőr, vagy azzal, hogy minden állandó kiállításhoz legyen szakszerű tárlatvezetés. Készül a Jósa András életéről szóló film, melyet névadónk halálának 90. éfordulóján szeretnénk bemutatni, s a Nyíregyházi Főiskolával kötendő együttműködési megállapodás előkészítése is folymatban van – sorolta fel a legfontosabb teendőket az új igazgató, akinek munkájához ezúton is sok sikert kívánunk.

Õsi mesterségek

nyomában

Az új állandó kiállítások elõfeltétele

volt a múzeum rekonstrukciója. Nyolcra adták be a

pályázatot, végüt öt valósulhatott

meg: Õsi mesterségek nyomában (régészeti),

„Én elmentem a vásárba...” (néprajzi),

„Sárga ördög” (az újfehértói

aranylelet és a sztrádaépítés során

feltárt kincsek), Benczúr-kiállítás,

Jósa-emlékkiállítás. A további

három kiállítás megvalósítására

áprilisban adtak be pályázatot, döntés

június végén várható. Ezek témái:

Nyíregyháza katonatörténete, Nyíregyháza

a betelepítéstõl az elsõ világháborúig,

Nyíregyháza irodalomtörténete.

- Ladányi Tóth Lajos -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában