Helyi közélet

2008.10.10. 06:26

Postánkból: Mai rabszolgasorsok, Isaura köztünk jár

<p>A média azt szajkózza, csökkenteni kell a vállalkozói terheit. Véleményem szerint hiába fogják a terheket csökkenteni néhány ezer forinttal, ezen az áldatlan helyzeten nem fog segíteni. A többség nem fog több embert foglalkoztatni - véli olvasónk.</p>

A szeptember 27-én megjelent „Isaura köztünk jár” című írásra szeretnék reagálni. Az olvasó, aki hangot adott szomorú tapasztalatainak a munkaadók túlkapásairól, azt írja, nem tudja mennyire jellemző az eset. Nos, nem akarom elkeseríteni, de az én környezetemben nagyon is jellemző. Alig-alig találni olyan munkáltatót, aki bejelenti a nála dolgozókat, aki betartja a törvényben leírt munkaidőt, aki legalább a jogszabályban előírt minimálbért nyújtja, aki ismeri a szabadság, a betegszabadság, a táppénz, az ebédidő, stb. fogalmát.

A média azt szajkózza, csökkenteni kell a vállalkozói terheit. Véleményem szerint hiába fogják a terheket csökkenteni néhány ezer forinttal, ezen az áldatlan helyzeten nem fog segíteni. A többség ettől nem fog sem több embert foglalkoztatni, sem a már meglévőket bejelenteni. Ugyanis a megmaradó terheket sem lesz hajlandó megfizetni.

Miért is tenné, hiszen sokkal olcsóbb „cselédkönyvvel” (Alkalmi Munkavállalói könyv) foglalkoztatni. Egyszerűen ki kell tölteni a könyv következő üres sorát, alá kell írni mindkét félnek, beragasztani a 400 forint értékű (ez a legkevesebb, amit lehet) közteherjegyet. A dátum helyét meg üresen hagyni. Ellenőrzés esetén oda beírják az aktuális dátumot, mielőtt a másik helyiségből behoznák az ellenőrnek a könyvet. Így, egyetlen nap beírásával, 400 forint értékű közteher megfizetésével akár hónapokig is alkalmazni lehet valakit, szinte „szabályosan”.

Nálunk is működik ABC, büfé, trafik, kocsma, kft, ahol ily módon foglalkoztatnak embereket, ráadásul éhbérért. Nem felháborító?

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában