Helyi közélet

2008.11.09. 08:54

Bosszantó bluetooth bombák

<p>Éppen egy nyíregyházi bevásárlóközpontban sétáltam, amikor a telefonom jelezte: egy cégtől bluetooth üzenetem érkezett. Aztán kettő, három… <STRONG>Nita jegyzete.</STRONG></p>

Egyik este csengőhangot küldtem az ismerősömnek bluetooth-on, és véletlenül bekapcsolva felejtettem a funkciót a telefonon. Másnap betévedtem egy nyíregyházi bevásárlóközpontba. Ahogy nézelődtem és egyik kirakattól haladtam a másik felé egyszer csak pityegett a mobilom – mintha csak üzenetem érkezett volna, de nem sms-es volt, hanem egy cég küldött „kékfogas” ajánlatott.

Korábban idegen helyről semmi pénzért sem fogadtam volna tartalmat, de most hajtott a kíváncsiság, és csak azért is beengedtem a telefonomba a „betolakodót”. Rosszul tettem, mert utána sosem látott mennyiségben kaptam még képeket, videókat és egyéb ajánlatokat, amit csak mentett és mentett a készülék, foglalva a szabad memóriát. Sőt a reklám – ugyanis, mint utólag tájékoztattak arról, hogy ez a bluetooth-on érkező tartalmak a reklámozás egy újabb válfaja – elmentette magát a naptáramban, előre bejegyezte magának, hogy meddig tudom még megvásárolni az adott terméket.

Szóval, ha úgy vesszük három napos programként jelent meg a mobilkészüléken. A bejegyzéseket olykor alig lehetett megtalálni, a megtekintés után néhány igen trükkösen elbújt, aminek a felderítése külön házi feladatot jelent a telefon tulajdonosának.

Szóval egy szó, mint száz, elérkeztünk addig a pontig, amikor már a „nyúl viszi a puskát”, azaz nem a tulajdonos programoz be különböző információkat készülékébe, hanem a mobil határozza meg a naptárban melyik nap, épp mit kell vennünk – természetesen mindezt külső manipuláció által.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában